Категорије
СНП

Direktor FZO potvrdio nezakonito postupanje❗

Mr Danijela Đurović, poslanica u Skupštini Crne Gore i potpredsjednica SNP CG

Jutros smo u okviru emisije Hronika Podgorice na TVCG od direktora Fonda za zdravstveno osiguranje Seada Čirgića saznali da je Vlada Crne Gore još 6. novembra bila svjesna da u domovima zdravlja nema dovoljno testova na korona virus kao i da je pokrenuta procedura za nabavku novih. Obaviješteni smo da će se ovih dana saznati dobavljač shodno tenderskoj proceduri, a kada će testovi građanima biti dostupni, još uvijek ne znamo.

Kako Vlada dobro planira nabavke i koliko brine o građanima pokazatelj je diskontinuitet od najmanje 15 dana u kom periodu neki domovi zdravlja, kao što je hercegnovski, testove nabavlja komercijalnim putem i naplaćuje ih građanima. Pažljivi slušalac izlaganja direktora Čirgića može shvatiti da je naplaćivanje usluga u domovima zdravlja moguće samo uz saglasnost Ministarstva zdravlja i za treće korisnike, strance i one koji nisu naši zdravstveni osiguranici.

Iz svega navedenog moram ponovo postaviti pitanje da li je u skladu sa zakonom naplaćivanje brzih testova na koronu i da li je menadžment Doma zdravlja Herceg Novi dobio odobrenje Ministartsva zdravlja za to? Ukoliko jeste, tražim da javnost sazna pod kojim uslovima je odobrenje dato i za koje korisnike? Ukoliko nije, da li će Ministartsvo pokrenuti postupak utvrđivanja zakonitosti i odgovornosti menadžmenta?

Takođe, ostajemo uskraćeni za odgovor iz kojih sredstava je Dom zdravlja Herceg Novi nabavio testove koje naplaćuje, jer domovi zdravlja su budžetske potrošačke jedinice, a ne privredna društva koja komercijalno i nezavisno posluju.

Odnos države prema Herceg Novom jasno pokazuje i raspodjela prethodno nabavljenih 20.000 testova, od kojih je samo 300 stiglo u naš grad. Iako Herceg Novi po broju stanovnika čini oko 5% ukupne populacije države, samo 1,5% testova je dodijeljeno našem gradu.

Diskriminacija se nastavlja i dalje, a loše prakse su sve češće. Potpuno je jasno da država nema odgovr na korona krizu, a još manje ima ikakvog senzibiliteta prema Herceg Novom.

Nadamo se da će nova Vlada imati pravičan i jednak odnos prema svima u našoj državi.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.