Категорије
Актуелно

Кривокапић одговорио посланичким клубовима: Министри да бирају своје сараднике; Формирајте радну групу која би предложила одговарајуће кадрове „по дубини“

Мандатар за састав нове владе Црне Горе Здравко Кривокапић позвао је шефове посланичких клубова парламентарне већине да формирају радну групу која би предложила одговарајуће кадрове „по дубини“

Мандатар за састав нове владе Црне Горе Здравко Кривокапић позвао је шефове посланичких клубова парламентарне већине да формирају радну групу која би предложила одговарајуће кадрове „по дубини“.

“Поштујући аутономију министра, они задржавају право избора кабинета и најближих сарадника, без обзира на политичку или било коју другу припадност потенцијалних кандидата. Препорука је да приликом предлагања потенцијалних кадровских рјешења водите рачуна о њиховој компетентности и стручности, као и чињеници да је избор квалитетнији и праведнији уколико више кандидата конкурише на једно мјесто”, наводи се у одговору Кривокапића.

Шефови клубова тражили прецизну расподјелу „по дубини“

Шефови посланичких клубова парламентарне већине послали су писмо мандатару у коме траже од мандатара да прецизно изврши расподјелу “по дубини“, односно да се постигне писани споразум по којем би свакој странци на основу броја посланика припао одговарајући проценат кадрова.

Писмо су према сазнањима Побједе потписали шеф посланичког клуба ДФ-а Славен Радуновић, предсједник клуба Демократа Борис Богдановић, шеф посланика ГП УРА Милош Конатар, шеф посланичког клуба ПзП Бранко Радуловић и потпредсједник СНП-а Драган Ивановић.

Имати на уму правне процедуре при кадрирању

У писму-одговору Кривокапић сугерише да се „датој проблематици” приступи са пуном савјешћу и знањем о свим правним аспектима кадрирањима у државној управи, те да имају на уму неопходност конкурсног начина реализације и процедуру пред Управом за кадрове.

Сваки друг пут рјешавања био би континуитет веома лоше праксе одлазећег режима. Посљедње, и не мање важно, неопходно је да кандидат није корумпиран, да има референце и да ни на који начин није повезан са криминалним активностима”, наводи се у одговору Кривокапића.

Мандатар у писму и подсјећа да би дјеловањем такве радне групе креирали „пул“ кадрова које би имали на располагању као стручњаке који би допринијели раду нове администрације.

Мандатар незадовољан одгађањем сједнице

У писму мандатар не крије да је незадовољан одгађањем сједнице парламента за 2. децембар на којој ће бити говора о избору владе.

Изражавам нарочиту забринутост тиме што је дошло до одгађања сједнице парламента на којој треба установити прву демократаску владу Црне Горе. Међутим, оно што забрињава јесте да је дописом остављења могућност поновног помјерења, за шта не желим да мислим да представља само неки покушај притиска, већ уз одређене инпуте и једну дозу неозбиљности у приступу. Надам се да новог одгађања сједнице неће бити, јер би то било поигравање са стрпљењем грађана који су напокон дочекали жељену слободу, наводи се у писму Кривокапића.

Izvor: https://www.in4s.net

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.