Категорије
Култура

Treći Gitar fest u Bijelom Polju bio pun pogodak

Festival klasične gitare „Gitar fest” obogatio je bjelopoljsku kulturnu scenu, a za samo tri godine na ovoj manifestaciji nastupilo je oko 80 mladih i talentovanih gitarista, kazao je predsjednik NVO „Kan”, Nikola Simović. On je kazao da je festival pokrenut u cilju promocije talentovanih učenika iz Crne Gore i regiona.
– Da je osnivanje ovog festivala dobra odluka pokazalo se vrlo brzo, jer je gitara sve popularnija i sve češći izbor učenika muzičkih škola. Bijelom Polju zaista treba ovakav festival, kako zbog afirmacije mladih, tako i zbog promocije naše bogate kulturne ponude – kazao je Simović, ističući da je publika u Bijelom Polju zahvaljujući ovom festivalu imala priliku da čuje brojne virtuoze na gitari.
Uprkos složenoj epidemiološkoj situaciji uspjeli su da održe tradicu jednog od prvih festivala klasične gitare na svjeru Crne Gore.
– Škola za osnovno muzičko obrazovanje zajedno sa nama iz NVO „Kan” uložila je velike napore kako bi se ovogodišnji festival održao. Uz poštovanje svih mjera i preporuka NKT-a uspjeli smo u tome, a iako nije bio međunarodnog karaktera, kvalitet festivala je bio na izuzetno visokom nivou, što je potvrdio i stručni žiri – rekao je on i podsjetio da su se učesnici ovogodišnjeg festivala takmičili su se u disciplinama solo gitara i kamerni ansambli sa gitarom, a žiri je proglasio i najbolje.
Simović je istakao da će učiniti sve da i naredne godine organizuju festival klasične gitare, a očekuje da će saradnja sa Školom za osnovno muzičko obrazovanje iznjedriti nove kulturne projekte.
Umjetnička direktorica festivala i profesorica gitare Milena Vračarić Zaimović kazala je da se u Bijelom Polju stvara nova publika i to zahvaljujući Gitar festu.
– Ovo jeste možda jedan od najmlađih festivala u Bijelom Polju, ali je za kratko vrijeme uspio da se istakne na toj mapi bjelopoljskih festivala. Od izuzetno velikog je značaja prvenstveno što se dešava na sjeveru Crne Gore, iako to sad već zvuči kao kliše, ali je zaista tako jer nam trebaju ovakve manifestacije, kako zbog djece, tako i turističkom smislu – kazala je Vračarić Zaimović.
Istakla je i da imaju veliku podršku kolega iz Crne Gore i okruženja, koji su prepoznali značaj ove manifestacije.
– Talentovana djeca, koje je zaista dosta, motiv su nam više da nastavimo da njegujemo festival klasične gitare –poručila je ona.
Treći Gitar fest održan je u organizaciji Škole za osnovno muzičko obrazovanje i NVO „Kan”. Projekat je finansijski podržala Opštinska komisija za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama za 2019. godinu.

Izvor: DAN

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.