Категорије
СНП

Vlast škrta za građane a široke ruke za sebe

Slađana Kaluđerović, predsjednica Odbora SNP Golubovci

Nacrt Odluke o budžetu Opštine u okviru Glavnog grada – Golubovci je potvrdio da u radu aktuelne vlasti nema ni „d“ od domaćinskog upravljanja, niti „r“ od rada u korist građana, što je još jedan pokazatelj da su hitno potrebne promjene.

Struktura budžeta nedvosmisleno pokazuje da lokalni vlastodršci ne donose strateški dobre odluke za budućnost i prosperitet Zete. Iako se radi o području sa mnogobrojnim prirodnim i privrednim potencijalima, na djelu imamo kontinuiranu nebrigu za dugoročan razvoj Zete.

Trenutna vlast ne mari ni za ekološke probleme Zete, o čemu najbolje govori podatak da zaštita životne sredine nije čak ni simbolično zastupljena u Nacrtu budžeta.

Koliko se vodi računa o napretku Zete ukazuje i činjenica da izdaci za obrazovanje čine poražavajućih 0,39 odsto od ukupnih planiranih izdataka za 2021. godinu.

S druge strane, lokalna vlast nije bila škrta za sebe. Tako stavka „Rashodi za usluge“ iznosi 94 hiljade eura, a kad se dodaju i saberu njene pojedinačne stavke dobijamo iznos od 124 hiljade. U toj strukturi imamo poziciju ,,Ostale usluge“ koja se ne poklapa sa obrazloženjem u kojem je navedeno koliko je utrošeno za svaku njenu stavku pojedinačno. Postoji neslaganje od tačno 30 hiljada eura, što ostavlja prostor za opravdano pitanje da li je greška računske prirode ili postoji drugi razlog.

I ovaj Nacrt odluke o budžetu pokazao je nedostatak osjećaja lokalnog rukovodstva prema kategoriji koja predstavlja polovinu našeg stanovništva, budući da pitanje statusa i položaja žena nije uopšte tretirano. Ukazujem da, uprkos tome što važi za tradicionalnu sredinu, Zeta je jedna od rijetkih opština na čijem čelu se nalazi žena, zbog čega bi bilo prirodno da se sprovedu aktivnosti koje bi imale pozitivan uticaj na poboljšanje socio-ekonomskog, društvenog i političkog položaja žena.

Za očekivati je bilo da se konačno omogući uvođenje posebnih budžetskih linija za razvoj ženskog preduzetništva. Time bi se ženama u Zeti pružila prilika da svoje kreativne ideje, talente i umijeće pretoče u ozbiljan i unosan posao za dobro svih. Nažalost, lokalna vlast je i ovog puta ostala i gluva i slijepa kada je u pitanju poboljšanje statusa i položaja žena.

Trenutka lokalna samouprava, međutim, bila je široke ruke kada su u pitanju lične privilegije, a to najbolje potvrđuje podatak da je u pojedinim službama utrošak za gorivo i komunikacione usluge čak i na većem nivou nego u prethodnom periodu.

Time se, po ko zna koji put, pokazalo da su aktuelnoj vlasti lične privilegije jedini oltar kojem se klanjaju, a običnih građana se, po običaju, sjete samo pred izbore i nikad više.

Da je vrijeme za promjene u Zeti ubjedljivo je pokazao i rezultat izbora na državnom nivou, nakon kojih bi, da imaju imalo demokratskog kapaciteta, sadašnji vlastodršci u Zeti sami podnijeli ostavke. Ali, od suda naroda niko, pa ni oni neće pobjeći. Kad-tad.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.