Категорије
СНП

Izmještanjem žičare odlazeći premijer se sveti žabljačanima zbog izbornog rezultata

Kao što Vladimir i Estragon, alijas Didi i Gogo, u čuvenom djelu autora Samuela Beketa čekaju Godoa koji se nikada neće pojaviti, i mi Žabljačani čekamo investitora za žičaru i skijalište Savin Kuk, koji očigledno ne planira da dođe u naš grad, barem ne jedan period.

Kada je čuveni pisac preveo svoje kultno djelo na svoj maternji engleski jezik, uz izvorni naslov „Čekajući Godoa“, pridodao mu je i podnaslov ,,Tragikomedija u dva čina“.

Upravo se u gradu pod Durmitorom ovih dana sprema svojevrsna tragikomedija, u završnom drugom činu. Pošto je prvi, u kojem su najavljivane milionske investicije, rekonstrukcija žičare i skijališta, dolazak investitora doživio totalni fijasko, prešlo se na drugi, završni čin naše svojevrsne tragikomedije. A on podrazumijeva ni manje ni više nego izmještanje žičare šestosjeda koja je bila namijenjena za skijalište ,,Savin Kuk, na lokalitet Cmiljača – Žarski katun u Mojkovcu.

Nakon što je najavljeno zatvaranje Ski centra ,,Javorovača“ realizacijom ovoga po Žabljak i Žabljačane pogubnog projekta, Žabljak bi bio izbrisan sa mape zimskih turističkih centara. U proteklih dvadestak godina Žabljak je, možemo slobodno reći, pao na najniže grane što se tiče zimskog turizma i turističke ponude, a sve zahvaljujući aktuelnoj vladajućoj garnituri koja svojim nemarom i maćehinskim odnosom prema našem zajedničkom dobru, doprinosi tome da ljubitelji skijanja i zimskih sportova sve češće biraju za odmor neki od Ski centara u regionu, čija je ponuda, na našu veliku žalost, neuporedivo bolja i sadržajnija od onoga što im trenutno Žabljak može pružiti.

Ovom prilikom postavljamo opravdano pitanje da li je najava pomenutog izmiještanja žičare svojevrsna osveta odlazećeg premijera Markovića Žabljačanima, zbog toga što mu prošle godine nijesu dozvolili gradnju na Crnom jezeru, ili razlog za ovakvo postupanje leži u činjenici da je njegova partija doživjela fijasko 30.avgusta u Žabljaku. Odlazeći premijer pokazuje svojevrsni lokal-patriotizam, želeći da Mojkovcu pokloni nešto što mu nikako ne pripada. Našim lokalnim funkcionerima i vladajućoj garnituri očigledno toga fali ovih dana. Više od svega je porazno njihovo ćutanje, podanički odnos i što bi naši Durmitorci rekli “nedostatak kuraži da se suprostave ovom svojevrsnom apsurdu”.

Podsjećamo da je 4. jula ove godine održan sastanak kojem je prisustvovao i predsjednik Opštine Žabljak, na kojem je dogovoreno preprojektovanje postojeće žičare na Savinom Kuku s obzirom da UNESKO nije dozvolio proširenje kapaciteta u zaštićenoj zoni Nacionalnog parka. Umjesto toga Vlada donosi odluku, bez održavanja sjednice, i usvaja predlog o raskidu ugovora između MORTA kao naručioca radova i firme ,,Novi Volvoks” kao izvođača radova, sa predlogom da se šestosjed žičara, koja je bila opredijeljena za Žabljak, premjesti na lokaciju Cmiljača – Žarski.

Ovom prilikom nedvosmisleno stavljamo do znanja da se Socijalistička narodna partija kao dio buduće parlamentarne većine oštro protivi izmiještanju pomenute žičare i stava smo da je izgradnja pomenutog šestosjeda na Žabljaku neophodna i od krucijalne je važnosti za opstanak Žabljaka kao turističkog centra.

Pozivamo i državno tužilaštvo i buduću Vladu da se zainteresuju za ovaj problem, s obzirom da su odlazeća Vlada i nosioci lokalne vlasti grubo zloupotrijebili svoja ovlašćenja i na ovaj način nenamjenski utrošili 11 miliona eura, novca poreskih obveznika.

SNP kao dio buduće većine u parlamentu, iniciraće da se utvrdi odgovornost za ovakvo postupanje i neodgovoran odnos države i lokalne samouprave a koji u konačnom imaju za posledicu nestanak Žabljaka kao zimskog turističkog centra.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.