Категорије
Друштво

Митополит Хризостом: Синод ће одлучити када ће бити изабран патријарх, народ ће бити благовремено обавијештен

Митрополит Хризостом рекао је да би, према Уставу СПЦ, избор новог патријарха требало да буде обављен око 20. фебруара наредне године

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом, који предсједава Синодом Српске православне цркве, рекао је да ће Синод одлучити када ће бити биран нови патријарх српски и да сазивање изборног Сабора зависи и од ситуације у вези са вирусом корона.

Митрополит Хризостом рекао је да би, према Уставу СПЦ, избор новог патријарха требало да буде обављен око 20. фебруара наредне године.

„То зависи, пре свега, од проблема са комуникацијама због епидемије. Знате да имамо архијереје на подручју Аустралије, Европе и на другим континентима, неопходно је водити рачуна да они морају да дођу на изборни Сабор, рекао је митрополит Хризостом за Телевизију „Храм“.

Он је рекао да ће јавност бити на вријеме обавештена о избору новог поглавара СПЦ.

„Ако буде другачије, онда ћемо гледати кад буде могуће да се сазове. Синод ће о томе благовремено обавестити црквену, али и општу јавност, рекао је митрополит Хризостом, који носи и звање Чувар трона до избора новог патријарха.
Према његовим речима, предвиђена методологије у избору новог поглавара СПЦ неће се мењати.

Митрополит Хризостом је истакао да је упокојење патријарха Иринеја велики губитак за Цркву, поготово у ситуацији кад је због вируса короне остала и без митрополита црногорско-приморског Амфилохија и епископа ваљевског Милутина.

Он је рекао да је патријарх Иринеј достојанствено носио тежак крст садашњег времена и да је био увек спреман да се жртвује, те нагласио његову велику улогу у изградњи Храма Светог Саве на Врачару.

Према његовим речима, патријарх Иринеј је био неуморан у обављању својих дужности као ујединитеља српског народа, где год да живи.

Митрополит Хризостом је рекао да улога српског патријарха није територијална већ национална, да све Србе обједини где год да живе, на чему је патријар Иринеј предано радио.

„Свуда је путовао да би објединио свој народ и цркву, а често је долазио у Републику Српску, рекао је митрополит Хризостом.

Он је упутио молбу верницима да се придржавају епидемиолошких мера, те указао да пост и молитва нису у супротности са тим.

„Не треба очекивати чаробно решење. Видите колико се мучи наука да савлада вирус, надамо се да ће ускоро стићи вакцина и да ћемо, ако Бог да, тако бити заштићени и побиедити ову подмуклу, опасну, неочекивану болест“, рекао је митрополит Хризостом и позвао вернике да се моле за изљечење оболелих.

Izvor: https://www.in4s.net

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.