Категорије
Друштво

Општина наставила да помаже пољопривредницима, Шћекић: Опстанак села битан за град и државу

Подијељено 230 јагњица за 26 пољопривредних произвођачa.

У циљу унапређења сточног фонда, а у складу са планом Агробуџета Општине за 2020. годину, Општина Беране је посредством Секретаријата за пољопривреду, туризам и водопривреду наставила са подршком развоју пољопривреде, па је у складу са тим извршена набавка и расподјела 230 приплодних јагњица.

Двадесет и шест (26) пољопривредних произвођача са територије општине остварило је право на јагњад. Расподјела је извршена на новој сточној пијаци у Беранама.

Предсједник општине Беране Драгослав Шћекић казао је овом приликом да му је посебно драго што из дана у дан имамо све више заинтересованих младих људи да се баве пољопривредом.

Можемо слободно рећи да се пољопривреда у наш крај враћа на велика врата. Средства која опредељујемо за развој сточарства увећају се из године у годину. Општина Беране, посредством ресорног секретаријата, помаже у континуитету пољопривредним произвођачима, обезбјеђивањем донација и субвенција„, рекао је предсједник.

Подсјетио је да раније у Општини није постојао Секретаријат за пољопривреду, тако да су средства која су била издвајана за развој пољопривреде и сточарства у том периоду била минимална.

„Данас имамо озбиљан Секретаријат, имамо квалитетне пољопривредне произвођаче и средства која издвајамо за унапређење пољопривреде сваке године увећавамо“, истакао је Шћекић и додао:

„Недавно смо, у циљу унапређења домаће производње, додијелили грла стеоних јуница. То радимо већ другу годину заредом, како би доприњели повећању броја сточара и пољопривредних произвођача у различитим областима“.

Унапређује се путна инфраструктура

Предсједник је подсјетио да развој пољопривреде у Беранама прати унапређење путне инфраструктуре.

У многим селима смо урадили нове путеве, водоводе, поставили асфалт, а таквих активности ће бити убудуће још више.

Све то указује да је нама, као локалној власти, циљ да се у овом крају сточарство развија, односно да се врати на ниво од прије неколико деценија“, нагласио је он.

Поручио је на крају да је важно да села живе, наглашавајући да је опстанак села битан за град и државу. Истакао је да је га радује што су данас присутни млади људи у већини, као и да је потребно да их буде што више.

„У том правцу и у правцу нових издвајања, повећавања броја пољопривредних произвођача и сточара, вама и вашим породицама желим вам свако добро и напредак. Да се из године у годину гледамо у бољим у условима и са већим приходима. Уједно вам честитам предстојеће новогодишње и Божићне празнике“, закључуо је предсједник општине у свом обраћању.

Секретар за пољопривреду, туризам и водопривреду Божо Премовић нагласио је да је Општина Беране испунила обећање дато прошле године, а које се тицало тога да ће наставити да ради на побољшању сточног фонда.

„Данас имамо 26 апликаната који су предали потребну документацију, од чега је више од пола почетника. Ми смо ту да вас подржимо како би увећали број пољопривредних газдинстава на нашој територији“, казао је Премовић, честитајући уједно свима присутнима предстојеће празнике.

Подсјетимо, Секретаријат за пољопривреду Општине Беране недавно је расписао Јавни позив за додјелу јагњица, на који се јавило 26 заинтересованих лица са територије општине. По завршетку јавног позива, стручна комисија и секретар су обишли све подносиоце захтјева и након тога сачинили бодовну листу и одредили критеријуме бодовања. Приоритет су имали млађи брачни парови који живе на селу, незапослена лица… Укупно је подијељено 230 јагњица, чију испоруку је извршила ДОО „Франца“ из Бијелог Поља.

Izvor: https://berane.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.