Категорије
Друштво

Владика Јоаникије: Коначно ће све вјерске заједнице бити једнаке

Из Которске бискупије и Исламске заједнице кажу да су измјене Закона биле неопходне, међутим истичу да није било довољно времена да се проучи нови Закон и понуде сугестије

Митрополија црногорско-приморска и остале епархије Српске православне цркве у Црној Гори задовољне су измјенама Закона о слободи вјероисповијести, јер тај акт није дискриминаторски и не атакује ни на једну вјерску заједницу у држави. То је синоћ у изјави за Дан казао администратор Митрополије и епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, који наводи да је упознат са текстом акта и ако је Влада и у коначном усвојила онај текст који је њима предочен, онда је то прихватљиво рјешење.

Видио сам тај текст закона и уколико нема неких додатака, ја сам потпуно сагласан са тим што је предложено. Ово је сигурно напреднији и савременији закон од оног који је раније усвојен и у њему се нијесу нашле одредбе које су третиране другим актима, као што су чланови о имовини. Ако су имовинска права свих регулисана Законом о својинско-правним односима, онда нема разлога да се то питање уређује законом о вјерама”, казао је Јоаникије.

Сматра да су новим актом све вјерске заједнице коначно једнаке.

У овом закону се не помиње ниједна вјерска заједница и он важи за све подједнако и без дискриминације”, истакао је Јоаникије.

Канцелар Которске бискупије Роберт Тонсати за Дан је казао да они нијесу изнијели никакав конкретан став на измјене закона, јер им није остављено довољно времена за то.

Ми не можемо заузети став ако нам оставе два до три дана да о томе промислите. То је наша службена изјава, не заузимамо никакав став док се темељно не проучи тај текст промјена”, навео је он.

Тонсати је сагласан да су потребне измјене постојећег Закона о слободи вјероисповијести.

Оне су биле потребне и када се он усвајао. Ми нисмо никада били сагласни са свим рјешењима из тог закона”, казао је канцелар Которске бискупије.

Директор Медресе у Тузима Фуад Чекић је рекао да Исламска заједница сматра да су измјене закона биле потребне, али да им није остављено довољно времена да дају неке веће сугестије.

Исламска заједница је дала сугестије министру правде како би допринијели укупној клими дијалога, али ипак рок који нам је остављен био је прекратак да бисмо дали неке веће сугестије. Да бисмо дали предлоге, требало је да сазовемо сва тијела Исламске заједнице, а то није било могуће за тако кратак временски период од три дана. Мислимо да се новим законом допуњава претходно законско рјешење, измијењено је доста тога, разрађена је систематика регистрација вјерских заједница и друге ствари. Овим измјенама је коригован добар дио закона”, казао је Чекић.

Представници Барске надбискупије, Которске бискупије, Исламске заједнице у Црној Гори и Јеврејске заједнице Црне Горе оцијенили су, разговарајући о Предлогу измјена и допуна Закона о слободи вјероисповијести, да је рок за евентуалне сугестије са њихове стране кратак да би могли послати званични став. Поручили су да цијене напор нове Владе и ресорног министарства да се побољшају законска рјешења.

Izvor: https://www.in4s.net

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.