Категорије
Друштво

Potpredsjednica opštine i sekretar za lokalnu samoupravu Vesna Samardžić ističe da su razmjene krize vidljive na svakom koraku

Godina koju obilježava kriza izazvana pandemijom virusa korona sa sobom nosi konstantno povećanje broja nezaposlenih, siromaštvo i opšti pad standarda građana, a sve to nije zaobišlo ni Herceg Novi. Vesna Samardžić, odnedavno potpredsjednica opštine, kaže da razmjere krize, mjeri i znatno uvećanim brojem zahtjeva za jednokratnom novčanom pomoći, nabavkom drva, izmirenjem računa za utrošenu struju i komunalne usluge.

Ističe da je Sekretarijat za lokalnu samoupravu, kojim još uvijek rukovodi, dobio preko 360 takvih zahtjeva, što je za 20 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, pa su u susret novogodišnjim i božićnim praznicima pokrenuli akciju nabavke poklon – paketa hrane u vidu osnovnih životnih namirnica za porodice u teškoj materijalnoj situaciji.

-Tim povodom smo se obratili privrednicima Herceg Novog, kao i određenim kompanijama koje ovdje imaju poslovnice. Uputili smo im apel da učestvuju u akciji i da, u granicama svojih mogućnosti, doniraju novčana sredstva, uplatom na žiro-račun 520-4372-54 ili da obezbijede donacije u osnovnim životnim namirnicama. Na ovaj način, smatramo da zajednički možemo obezbijediti dovoljne količine hrane, suhomesnatih proizvoda i sredstava za higijenu za 300 porodica, koje su lošijeg materijalnog stanja. Donacije su već počele da pristižu, pa koristim priliku da od srca zahvalim svim privrednicima na tom lijepom gestu i predusretljivosti s njihove strane. Poklon- pakete ćemo dijeliti neposredno pred Novu godinu, a listu svih donatora ćemo objaviti naknadno, kazala je Samardžić.

Ponosna je na stambeno zbrinjavanje 36 porodica izbjeglih i raseljenih lica kroz RHP program za koji očekuje da u cjelosti bude realizovan 2021.godine. O tome govore i sredstva opredijeljena budžetom u iznosu od 150.000 eura, kao učešće Opštine u projektu kupovine stanova. Na prošloj sjednici SO usvojena je i odluka o učešću Opštine u zajedničkoj izgradnji objekta u zoni mješovite namjene, gdje je lokalna uprava pružila maksimalnu podršku Sindikatu bezbjednosti institucija Crne Gore i omogućili rješavanje stambenog pitanja za njihove članove, odnosno za čak 44 porodice iz Herceg Novog.

Samardžić napominje da lokalna uprava ne zaboravlja najranjivije kategorije stanovništva, pa je budžetom za narednu godinu predviđeno subvencionisanje prevoza za stara lica u visini od 10.000 eura, a za gerontoprogram – pomoć i njega starim lica 40.000. Izdaci za poboljšanje uslova života lica sa smetnjama i poteškoćama u razvoju i realizacija Lokalnog akcionog plana u oblasti invalidnosti 2021.-2023. iznose 30.000 eura, a za realizaciju Lokalnog akcionog plana za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana 5.000 eura. Za stanarine za lica u stanju socijalne potrebe predviđeno je 10.000 eura, dok je za jednokratne socijalne pomoći i troškove liječenja namijenjeno 50.000 eura.

Prema riječima Samardžić, 35.000 eura je opredijeljeno i za novorođenu djecu.

-Za svako novorođeno dijete izdvajamo 100 eura, za treće dijete 300, za blizance 1.000, a za trojke 3.000 eura- naglasila je Samardžić.

Otvoriće Kancelariju za OSI
Sekretarijat za lokalnu samoupravu, zahvaljujući nedavno usvojenom Lokalnom akcionom planu u oblasti invalidnosti Opštine Herceg Novi za period 2021-2023, za kojeg su odbornici glasali na 15. redovnoj sjednici, planira otvaranje Kancelarije za OSI.
Poslovi kancelarije odnosiće se, između ostalog, i na formiranje centralne baze podataka osoba sa invaliditetom, praćenje implementacije Lokalnog akcionog plana u oblasti invalidnosti, pronalaženje donatora za projekte koje bi partnerski realizovali lokalna uprava i organizacije OSI, uspostavljanje saradnje i kontakata između lokalne samouprave, relevantnih institucija i organizacija osoba sa invaliditetom, informisanje OSI o javno objavljenim konkursima međunarodnih i domaćih donatora o finansiranju projekata OSI.

Izvor: DAN

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.