Категорије
СНП

Joković (SNP) za BORBU: U vlasti ne smije biti mjesta za kerbere DPS-a, ministri da vode računa o tome!

Predsjednik SNP-a Vladimir Joković poručio je da ova parlamentarna većina i ova vlast moraju stvoriti svijetlu budućnost za mlade, kao što se “odlučno moramo obračunati sa korupcijom i kriminalom”.

DPS nikada više, dodaje on, ne smije biti u prilici da odlučuje o sudbini ove države.

“Svako onaj ko je okaljao ruke u okviru vladajućeg režima ne može, niti smije predstavljati državu na bilo kojoj poziciji, položaju ili funkciji. Uvjeren sam da ministri, ma o kom se ovdje radilo, imaju ovo u vidu, kazao je Joković u intervjuu za BORBU.

Prošla su četiri mjeseca od parlamentarnih izbora. Kako ocjenjujete rad Vlade i jeste li zadovoljni učešćem Vaše partije u njoj?

Siguran sam, a to će i vrijeme pokazati da 30. avgust ove godine ulazi u istorijske udžbenike kao dan kada je hrabri narod Crne Gore olovkom pobijedio diktat sile i straha, koji je vladao dugi niz godina. Stoga su i očekivanja građana u tom pravcu velika. Sa nestrpljenjem i ogromnom željom očekuju se promjene. Slobodan sam reći da je proces stvaranja neke nove, drugačije, ljepše i evropske države tek počeo i mora da potraje. Zato još jednom pozivam sve građana na strpljenje, jer činjenice su neumoljive i one pokazuju da je prethodna vlast pune tri decenije zloupotrebljavala poziciju vlasti i gradila neku privanu državu po mjeri svog džepa i svog novčanika. Samim tim, nije moguće sve to ispraviti u relativno kratkom periodu. Ekonomski je uništena država, razorena sva državna dobra. Valja se ponovo izdići, vratiti državi ime i ponos, posebno kada je duhovnost u pitanju, i krenuti krupnim koracima naprijed.

Socijalistička narodna partija je pokazala svoj odnos i prema Crnoj Gori, i prema ostvarenim procesima promjena. U prvim smo redovima bili od 1998.godine. Konačno smo barjak pobjede ponosno donijeli na oltar Crne Gore. Naš politički cilj je ispunjen, režim DPS-a odlazi u prošlost. Premijer Krivokapić je izabrao način izbora vlade. Više puta smo o tome diskutovali, ali u ovom trenutku ova vlada ima podršku naše partije. Što se tiče našeg učešća u vlasti, sasvim je realno i očekivano da u mjeri ostvarenog kadrovski uzmemo ušeća u izvršnoj vlasti. Odgovorno tvrdim da imamo najjača kadrovska rješenja. Uostalom, pogledajte lokalne samouprave u kojima vršimo vlast, sve ljudi od integriteta, kako u profesionalnom, tako i u moralnom i svakom drugom smislu. Ne plašimo se izazova, odgovorićemo svakom zadatku.

Početak funkcionisanja ove vlade protekao je u znaku trvenja i trzavica. Vjerujete li da će vlada trajati pun mandat?

Kao što sam već rekao, očekivanja građana su velika i opravdana. Moramo ipak dati šansu i vrijeme da proces promjena krene u željenom pravcu i na tom putu nećemo stati. Ova parlamentarna većina i ova vlast moraju stvoriti svijetlu budućnost za mlade, kao što se odlučno moramo obračunati sa korupcijom i kriminalom. Građani su izdržali mnogo toga čekajući da im bude bolje i dužni smo da im to omogućimo. Zato sam ubijeđen da će ova vlada trajati pune četiri godine. U tom periodu moraju se očistiti birački spiskovi i napraviti atmosfera u kojoj će građani moći normalno da se izjasne, jer nikako ne smijemo zaboraviti da su i protekli izbori bili puni ucjena, pritisaka i zloupotreba državnih resursa. Naši građani, kao i Evropa žele drugačiju Crnu Goru, i mi smo dužni da je ostvarimo. Zbog svega toga, uz razgovor i konsenzus moramo dalje. Na putu promjena izbora previše nemamo. DPS nikada više ne smije biti u prilici da odlučuje o sudbini ove države. Tu niko nema dilemu i to je ključ nastavka procesa reformi i promjena.

Pominjete promjene. Jesu li one uopšte moguće ako na ključnim mjestima ostaju dokazani kadrovi DPS-a?

Građani su rekli svoje- DPS mora u opoziciju, i to je politički lijek ne samo za Crnu Goru, nego i za njih same. Ja se ovdje u potpunosti slažem sa vama, i nemam dilemu: svako onaj ko je okaljao ruke u okviru vladajućeg režima ne može, niti smije predstavljati državu na bilo kojoj poziciji, položaju ili funkciji. Uvjeren sam da ministri, ma o kom se ovdje radilo, imaju ovo u vidu. Moramo da imamo odlučnu, reformsku vladu koja će da se upusti u borbu sa svim nedaćama koje je naslijedila od prethodne vlade. Ta vlada će imati našu podršku, ako želi da ostvari ciljeve koje smo svi u kampanji iznosili, i to da u vrhu prioriteta bude borba protiv nezaposlenosti, siromaštva, borba protiv korupcije i kriminala. To je valjda sada glavni cilj.

Očekujete li dobre rezultate na predstojećim lokalnim izborima u Nikšiću?

Izborna lista Za budućnost Nikšića sigurno će odnijeti ubedljivu pobjedu i drago mi je što je koalicija na državnom nivou preslikana i na lokalu. Parlamentarni izbori su pokazali da i Nikšić želi promjene, i to ubjedljivom većinom, i više sam nego siguran da će lokalni izbori samo potvrditi kurs i pravac, zacrtan 30. avgusta. To je jedna strana medalje. Sa druge strane, trenutna lokalna vlast je uništila nikšićku privredu, zatvorila fabrika, otjerala omladinu iz grada, i uradila sve ono zbog čega mora ići u političku prošlost. U Nikšiću nema dileme, pobjeđujemo ubjedljivom većinom.

U crnogorskom parlamentu usvojene su izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Vaš komentar? 
Usvajanjem izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Skupštini Crne Gore je nakon godinu dana ispravljena nepravda koju je bivši režim htio da učini, naročito prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, sa namjerom da krčmi njenu imovinu kako je radio sa svom drugom crnogorskom imovinom. Mogu slobodno reći da je ovo pobjeda naroda, koji je punih 12 mjeseci branio i tražio pravdu na ulici. Ta pravda je i odbranjena u državnom parlamentu. Ono što nikako ne smijemo zaboraviti jeste činjenica da je prošla vlast, i ovoga puta htjela nasilno da izazove kojekakve neustavne promjene, izazivajući nemire i pokušavajući putem puča da napravi krizu. Srećom, prošlo je vrijeme nasilja, izazivanja podjela u našem društvu. Ali je i ovo nauk i naum da opozicija, na čelu sa DPS-om i dalje razmišlja o podjelama i nemirima, jer je to izgleda atmosfera u kojoj se najbolje snalaze. Ono što je svima postalo jasno jeste da demokratski put naše države ka članstvu u Evropskoj Uniji ne mogu zaustaviti šarlatanski pokušaji DPS-a da, stvaranjem vještačkih podjela izazovu nestabilnost i nemire.

SNP je nekada bila najača crnogorska partija. Prošli ste unutrašnja turbulentna previranja. Možemo li opet reći da ste nezaobilazan politički subjekt?

Socijalistička narodna partija je bila najveći protivnik DPS-a, i to je bivši režim znao i sve radio u pravcu pokušaja gašenja ili minimiziranja našeg političkog djelovanja. U tom pravcu su bili spremni na sve. Kao odgovor na to dobili su još jači, kompletniji, moderniji SNP, koji je na ovim izborima pokazao da je ponovo nezaobilazan politički činilac i faktor bez koga se ne mogu donositi krupne političke odluke. Svi opštinski odbori besprekorno funkcionišu, kao i asocijacije mladih i žena. Dio smo vlasti u Budvi, Herceg Novom, Tivtu, Kotoru, opet je naš prvi čovjek u Andrijevici. Posebno sam ponosan na osvojeni mandat u Gusinju, čime smo još jednom potvrdili naš građanski karakter. Ista su očekivanja i za Petnjicu i Rožaje, gdje s punim pravom očekujemo odborničke mandate. Uz nezaobilazne Berane i Plužine, koji su stožer naše partije, uspjeli smo velikim radom da vratimo partiju na staze slave i stare političke snage. Formirali smo svoj poslanički klub, uz namjeru da već na narednim izborima samostalnim nastupom pokažemo svoju snagu i moć.

Odgovorno vam tvrdim da se, ubuduće, niti jedna vlada u Crnoj Gori neće moći formirati bez direktnog i većeg učešća naše partija. SNP je brend, neuništiv, ali što je još bitnije- mi volimo svoju Crnu Goru, i svi moraju da shvate da bez jakog SNP-a nema ni jake vlade, niti jake Crne Gore.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

shares