Категорије
Друштво

Beranska vlast želi dvoranu za OSI pod Jasikovcem

Menadžer Opštine Berane kaže da je već upućen zahtjev prema gradskom i državnom arhitekti da se raspiše konkurs za idejno arhitektonsko rješenje za izgradnju…

Beranska vlast pokrenula je inicijativu da se na mjestu stare hale sportova pod Jasikovcem izgradi sportska dvorana prilagođena osobama sa invaliditetom (OSI).

To bi, kako kažu, bila jedina dvorana takve vrste u državi i time bi se obogatila sportska infrastruktura i stvorili uslovi za treniranje i održavanje sportskih manifestacija OSI.

Menadžer Opštine Vladimir Đaković kazao je da je već upućen zahtjev prema gradskom i državnom arhitekti da se raspiše konkurs za idejno arhitektonsko rješenje za izgradnju sportske dvorane.

“Postoje neki objekti u Crnoj Gori koji su prilagođeni za te namjene, ali, koliko je meni poznato, takva sportska dvorana u državi ne postoji i ovo bi bila prva i jedina”.

Đaković kaže da očekuje da će njihova ideja naići na razumijevanje i kod Vlade i kod organizacija i institucija koje okupljaju OSI i koje organizuju rekreativne i takmičarske sportske manifestacije za tu populaciju.

“Mi se nadamo da ćemo zajedničkim izdvajanjima Opštine, države i tih organizacija, iznaći neophodna sredstva da se sportska dvorana za OSI izgradi”.

Stara hala pod Jasikovcem, podignuta osamdesetih godina prošlog vijeka, urušila se pod teretom velikog snijega i još veće nebrige i nemara 2012. Iz tadašnje DPS lokalne uprave odmah nakon rušenja najavljivano je da će ubrzo doći do sanacije impozantnog objekta.

Umjesto toga, srušena sportska dvorana se, bez ikakve zaštite, našla na meti lopova koji su odnijeli na stotine kvadrata bakarnog krova i metalnih elemenata, kao i različite djelove raspoloživog inventara.

Lopovi su, između ostalog, odnijeli dva koša, 160 reflektora, na stotine metara elektro i drugih instalacija, sistem za grijanje, mesingane ograde, sef težak oko 500 kilograma…

Dvorana nije sanirana uprkos tome što je 2017. iz tadašnjeg Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) saopšteno da će ubrzo biti raspisan konkurs za izbor najboljeg arhitektonskog rješenja.

Tada je rečeno da projektni zadatak po kome će biti raspisan konkurs predviđa da se uz obnovu sportskog terena osmisli rješenje koje će uključivati i kongresnu salu, kao i dodatne prostore koji će služiti u sportske, kulturne i turističke svrhe.

“Novi pristup u slučaju Berana znači da će u narednih mjesec biti raspisan međunarodni arhitektonski konkurs za idejno rješenje prostora stare hale sportova, nakon čega će uslijediti priprema tendera za kompletnu projektnu dokumentaciju na bazi pobjedničkog rješenja. Sredstva za konkurs i izradu projektne dokumentaciju su obezbijeđena iz kapitalnog budžeta Crne Gore”, saopšteno je iz Ministarstvu održivog razvoja i turizma još 2017.

Kako se kasnije moglo saznati, stvari su zapele onog trenutka kada je raspuštena komisija ili jedinica za projekte pri MORT-u koja je već opredijelila određena sredstva za desetak projekata među kojima je bila i hala sportova. Dobro obaviješteni sagovornik iz lokalne uprave u Beranama objasnio je da je ta komisija funkcionisala u Vladi koja bila aktuelana do 2016.

“Zadatak komisije bio je da odobrava arhitektonska rješenja, koja su potom dolazila do Direkcije za javne radove. Ta komisija je imala rješenje za desetak projekata među kojima je bila i beranska hala. Da je ostalo tako kako je trebalo da bude, taj prostor gdje su i sada ruševine stare hale već bi bio preuređen u nove sadržaje”, kaže on.

Podsjeća da je 2016. godine došlo do političkih turbulencija i formiranja najprije prelazne, a potom doskorašnje vlade DPS-a i koalicionih partnera.

“U tim turbulencijama prestala je sa radom komisija i ne zna se šta je bilo sa dokumentima vezanim za desetak projekata, pa i sa projektom vezanim za prostor nekadašnje hale sportova pod Jasikovcem u Beranama”.

Prema njegovim riječima, nije nemoguće da se radilo o opstrukcijama prema u to vrijeme rijetkoj, odnosno na sjeveru jedinoj opozicionoj opštini.

U Opštini Berane jedno vrijeme nakon toga su razmišljali da sami izdvoje finansijska sredstva za valorizaciju tog atraktivnog prostora.

Sada, nakon što je DPS otišao u opoziciju i na državnom nivou, u Beranama očekuju da će naići na dobru saradnju državnih vlasti u relaizaciji ideje da se na mjestu stare hale izgradi sportska dvorana prema svim svjetskim standardima prilagođena rekreativnom i takmičarskom bavljenju sportom OSI.

“Kao što znate, u Beranama je u međuvremenu izgrađena nova sportska dvorana koja je za ponos grada, a pored nje je fudbalski stadion kakav malo ko ima u Crnoj Gori, sa svim pratećim sadržajima i pomoćnim terenima, uključujući i balon salu. Izgrdanja sportske dvorane za OSI upotpunila bi tu sportsku ponudu”, kaže Đaković.

Nekadašnja hala sportova pod Jasikovcem građena je za potrebe MOSI u Beranama 1981.

Izgradili su je Slovenci, a njeno arhitektonsko rješenje je svojevremeno nagrađeno na međunarodnom arhitektonskom salonu u Parizu.

“Možda je zub vremena učinio svoje, ali ta hala jednostavno nije održavana. Stubovi i konstrukcija nijesu renovirani godinama prije toga. Mi mislimo da je tu napresudniji bio ljudski faktor. Nama je sada najveći problem rušenje tih ostataka dvorane. To ne može da se uradi tako jednostavno. U tom smislu smo naložili da se pripremi elaborat iz kojeg bi vidjeli kako to da se uradi na najbezbjedniji način, s obzirom na neposrednu blizinu jedne osnovne škole i drugih privatnih stambenih objekata”, kaže Đaković.

Izvor: https://www.vijesti.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.