Категорије
Друштво

Obilježen Dan novinara i 150 godina novinarstva u Crnoj Gori – Napadi da budu prošlost

Novinari u Crnoj Gori obilježili su juče svoj dan, odnosno 150 godina postojanja novinarskog zanimanja, koji se obilježava povodom izlaska prvog štampanog lista „Crnogorac” objavljenog 1871. godine.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović poručio je da su novinari jedni od ključnih reformatora i pokretača društva u njegovoj kontinuiranoj transformaciji.

– Nastavićemo da doprinosimo izgradnji građanskog društva posvećenog evropskim vrijednostima – poručio je Đukanović.
Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić izjavio je da će se snažno boriti da napadi na novinare ostanu samo prošlost.

– Nažalost, napadi na novinare, među kojima se ističu oni na Oliveru Lakić, kao zločin protiv slobodne riječi koji se završio fatalnim ishodom u slučaju Duška Jovanovića, ali i napadi na imovinu medijskih kuća, bili su snažna karakteristika tranzicione epohe u kojoj živimo – poručio je Bečić.

Premijer Zdravko Krivokapić naveo je da odaje posebno priznanje poslenicima javne riječi, koji su bili i ostali hrabri učesnici i hroničari svih istorijskih vrtloga i bura.

Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić istakla je da duga i bogata istorija crnogorskog novinarstva obavezuje na jačanje medijskog pluralizma i slobode govora. Šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori Maryse Daviet čestitala je Dan novinara i zahvalila im na radu tokom protekle godine, koju je obilježila pandemija. Zamjenik rukovodioca ODT-a Nikola Boričić i državni tužilac portparol Vukas Radonjić istakli su da bez nezavisnog, objektivnog, istinitog i slobodnog informisanja nema demokratskog društva. Predsjednik SOBNOR-a Crne Gore Radojica Radojević poručio je da značaj medijskih poslenika u demokratskom društvu i ogromna moć koju imaju u svojim rukama potvrđuju se svakodnevno.

Skupština od ponedeljka organizuje izložbu posvećenu 150 godina novinarstva u Crnoj Gori.

Nagrađen Burzan
Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan uručio je novinaru Danilu Burzanu nagradu za životno djelo „Crnogorac”, koju dodjeljuje Društvo crnogorskih novinara.
– Potreba javnosti da zna, kako bi na osnovu pravovremenih i sveobuhvatnih informacija mogla da odlučuje o životnim i profesionalnim pitanjima, ostaje temeljni zadatak novinarske profesije, koja se mora oduprijeti svim pritiscima i sveprisutnom padu standarda – kazao je Kašćelan. D.Lj

Urednici „Dana” uručena nagrada
Udruženje novinara Crne Gore dodjelilo je juče godišnje nagrade i to: Rajki Raičević, urednici političke rubrike u „Danu“, Mišu Vujoviću, novinaru „IN4S“, Perici Đakoviću, novinaru i uredniku Novi TV, Ivi Bajković, bivšoj novinarki RTCG i bivšoj glavnoj i odgovornoj urednici RTV Budva. Nagrade za životno djelo dobili su Rade Vukićević, dopisnik beogradskih medija, Ranko Pavićević, bivši novinar Radija Crne Gore i dopisnik „Dana“ iz Budve, i Momčilo Vuksanović, osnivač „Srpskih novina“, Srpske TV i radija. Nagradu za reportažu dobio je direktor Radija „Svetigora“ otac Nikola Pejović. Mihailu Medenici pripala je nagrada za kolumnu. Nagradu za najboljeg fotoreportera dobila je Nikolina Kovačević. Za sajt i blog nagrađen je Ivan Milošević.

Izvor: DAN

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.