Категорије
Друштво

Minimalna zarada od jula biće uvećana na 250 eura

Navedeno je da ova izmjena zakona stupa na snagu od 1. jula 2021. godine, odnosno ovaj iznos minimalne zarade računaće se za mjesec jul.

Minimalna zarada u Crnoj Gori biće povećana sa 222 na 250 eura od 1. jula.

To je navedeno u predlogu izmjena Zakona o radu kojeg su danas Skupštini predali predstavnici svih pet klubova poslanika vladajuće koalicije i Prava Crna Gora koja nije niti u jednom poslaničkom klubu.

„Činjenica da sadašnji iznos minimalne zarade od 222 € čini tek jednu trećinu potrošačke korpe, kao i da toliki iznos minimalne zarade prima više desetina hiljada zaposlenih, nikako ne korenspondira sa ustavnim određenjem Crne Gore kao države socijalne pravde. Zato predlažemo da se iznos minimalne zarade poveća na 250 eura, odnosno za oko 13%. Uvjereni smo da predloženo povećanje neće značajnije povećati troškove ni u privatnom, ni u javnom sektoru. Povećanje iznosa minimalne zarade će za efekat imati značajno povećanje budžetskih prihoda po osnovu naplate poreza, prireza i doprinosa koji se plaćaju na zarade“, navedeno je u obrazloženju.

Navedeno je da ova izmjena zakona stupa na snagu od 1. jula 2021. godine, odnosno ovaj iznos minimalne zarade računaće se za mjesec jul.

U sadašnjem zakonu piše da minimalna zarada ne može biti niža od 30 odsto prosječne zarade, ali su se prije dvije godine na Socijalnom savjetu odlučili da je povećaju sa 196 na 222 eura, što je tada bila oko 42 odsto prosječne zarade.

Izvor; https://www.vijesti.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.