Категорије
Актуелно

Socijalni savjet podržao povećanje minimalne zarade, Krivokapić: 2021. ćemo proglasiti godinom socijalne pravde

„Najvažnija je socijalna pravda, koja treba da stigne do svih porodica i svakog pojedinca. Odluke moraju biti dugoročne, a takve odluke se donose samo na osnovu analize činjenica i stanja, na bazi mogućnosti, a ne samo želja“, rekao je Krivokapić

Socijalni savjet je podržao povećanje minimalne zarade, saopšteno je danas iz Socijalnog savjeta.

Kako je saopšteno, juče je održana Prva vanredna sjednica Socijalnog savjeta Crne Gore uoči skupštinske rasprave o povećanju minimalne zarade.

Na poziv predsjednika Socijalnog savjeta Predraga Mitrovića, sjednici su prisustvovali predsjednik Skupštine crne Gore Aleksa Bečić i predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić.

„Predlozi za izmjenu i dopunu Zakona o radu koji se tiču povećanja najmanjeg iznosa minimalne zarade će biti na dnevnom redu 18. februara“, navodi se u saopštenju Socijalnog savjeta.

Krivokapić je istakao da Socijalni savjet treba da bude mjesto uravnoteženja svih naših ciljeva.

„Ova Vlada će 2021. godinu proglasiti godinom socijalne pravde, a najvažnija je socijalna pravda, koja treba da stigne do svih porodica i svakog pojedinca. Odluke moraju biti dugoročne, a takve odluke se donose samo na osnovu analize činjenica i stanja, na bazi mogućnosti, a ne samo želja. Svakako je dobra poruka povećanje iznosa minimalne zarade, ali zakonodavac u konsultacijama sa Vladom i na osnovu preporuka socijalnih partnera treba da procijeni najbolji momenat“, rekao je Krivokapić.

Sa sjednice Socijalnog savjeta
Sa sjednice Socijalnog savjetafoto: Socijalni savjet

Bečić je naglasio da je ustavno pravo svakog poslanika da predloži zakon ili drugi akt, ali da svojim prisustvom pokazuje otvorenost prema procesu dijaloga koji treba da nas vodi ka izbalansiranim mogućnostima i potrebama.

„Ostavljeno je dovoljno prostora i vremena da se o izmjenama zakona razgovara u Socijalnom savjetu, imajući u vidu da iste stupaju na snagu 1. jula“, istakao je Bečič.

Iz Socijalnog savjeta su rekli da je minimalna zarada u Crnoj Gori posljednji put povećana 2019. i među najnižima je u svjetu, što kako dodaju, ukazuje na neophodnost promjene o kojoj se vodila diskusija, a tokom koje je podržan predlog povećanja minimalne zarade od strane Vlade, poslodavaca i sindikata.

Sa sjednice Socijalnog savjeta
Sa sjednice Socijalnog savjetafoto: Socijalni savjet

„Ovo je samo jedan u nizu koraka Vlade Crne Gore kojima će se u narednom periodu truditi da odlučno sprovodi sve planirane mjere u cilju ostvarivanja ključnih prioriteta ekonomskog rasta i razvoja“, poručili su iz Socijalnog savjeta.

Izvor: Vijesti.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.