Категорије
Друштво

Предсједник Шћекић позвао Владу да уведе општи забран лова

Предсједник Општине Беране Драгослав Шћекић најоштрије је осудио на Твитеру нелегални чин одстрела женке медведа која је била са младунцима у селу Ровца код Берана, а који је узрујао читаву црногорску јавност, наводећи да онај ко је то урадио показује безосјећајност, грађанску неодговорност и баца мрљу на цијели град и огромну већину часних грађана Берана који су препознати по хуманости, херојству, образовању и култури.

Предсједник Шћекић позвао Владу да уведе општи забран лова

„Нажалост неодговорни појединци оваквим и сличним недјелима показују себичност, одуство хуманости и недостатак свијести о потреби заштите биљног и животињског свијета и тако стварају лошу слику о Беранама“, саопштио је предсједник Шћекић.

Он је позвао Владу Црне Горе да по хитном поступку предложи измјене Закона о ловству, како би се увео општи забран лова на територији Црне Горе на период од најмање десет годин, ради заштите и обнављања популације дивљачи која се налази пред истребљењем због криволова.

„Мораторијум би био најбољи начин да се спријечи криволов, неопходно је да послове ловочуварске службе преузме полиција јер ловачка удружења нису у стању да на ефикасан начин заштите ловишта од криволова“, нагласио је предсједник Општине Беране.

Осумњиченима за убиство медведа М.Ч. (30) и Д. Г. ( 36) одређено је задржавање до 72 сата, саопштено је из Управе полиције.

Два младунчета су пронађена рано јуче код Хотела Беране и у Луговима поред Лима и враћена су, захваљујући помоћи екипе из Подгорице, у природно склониште, док је судбина преостих мечића за сада непозната.

Медвед је у Европи заштићена врста којој пријети изумирање. Због тога су усвојени међународни документи који их штите, а чији је потписник и Црна Гора.

Према црногорском Закону о дивљачи и ловству, трајно је забрањен лов на мечку с мечетом до двије године старости и на мужјака и женку до двије године старости.

Izvor: https://berane.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.