Категорије
Актуелно

DR Sergej Boljević najavio da će ove nedjelje Crnoj Gori biti isporučeno 5.000 vakcina „Sputnjik V“

Šef katedre patologije na sečanovskom Univerzitetu u Moskvi dr Sergej Boljević najavio je za Dan da će u drugoj polovini ove sedmice Crnoj Gori biti isporučeno 5.000 doza vakcine „sputnjik V“. Boljević, koji je i član pregovaračkog tima crnogorske Vlade sa Ruskom Federacijom oko nabavke vakcina, rekao je da će preostalih 45.000 doza koje su ugovorene, Crnoj Gori biti sukcesivno isporučene do kraja marta. On je dodao da će crnogorska Vlada nastaviti pregovore sa Ruskom Federacijom jer je iskazala zainteresovanost za još 50.000 doza „sputnjika V“. Postoji i zainteresovanost ruske strane da pomogne Crnoj Gori da se izbori sa epidemijom korona virusa.

Boljević je ranije pojasnio da isporuka vakcina kasni zbog papirologije koja mora biti završena da bi se one transportovale u Crnu Goru. Istakao je tada da bi Crna Gora imala vakcine da su pregovori počeli ranije, odnosno u septembru, oktobru ili novembru.

Crnogorski Institut za ljekove i medicinska sredstva izdao je 11. februara saglasnost za uvoz ruske vakcine.

Vakcinacija protiv korona virusa zvanično je počela u subotu, a prve doze „sputnjika V“ primili su štićenici Doma za stara lica u Risnu i ljekari. Vakcine su donacije Vlade Srbije, koja je prošle sedmice Crnoj Gori poklonila 2.000 ruskih vakcina.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje, u Crnoj Gori juče su otkrivena 402 nova slučaja zaraze korona virusom, i prijavljeno je 11 smrtnih ishoda.

– Novooboljeli su iz: Podgorice 118, Nikšića 53, Herceg Novog 37, Budve i Bara po 31. U Tivtu su otkrivena 23 nova slučaja, Bijelom Polju 20, Cetinju 19, Kotoru 18, Pljevljima 16 i Ulcinju 11. Andrijevica bilježi sedam novih slučajeva, Plužine šest, Berane četiri, Rožaje tri, dok Danilovgrad, Mojkovac, Tuzi, Kolašin i Šavnik bilježe po jedan slučaj – navode iz Instituta.

Smrtni ishodi registrovani su kod pacijenata iz Bara – tri, Podgorice, Cetinja i Herceg Novog po dva, te po jedan iz Budve i Ulcinja, od kojih je najmlađi imao 48, a najstariji 85 godina starosti. Ukupan broj preminulih u Crnoj Gori od početka pandemije je 950, dok je ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije 71.995.

Izvor: DAN

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.