Категорије
Друштво

Otvaranje Dnevnog centra najavljuju za 15. april

RADOVI NA NOVOM OBJEKTU ZA DJECU SA SMETNJAMA I TEŠKOĆAMA U RAZVOJU U SUTORINI U ZAVRŠNOJ FAZI

HERCEG NOVI – Ukoliko epidemiloška situacija dozvoli, novi Dnevni centar za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju, čija se gradnja u naselju Sutorina privodi kraju, osoblju i štićenicima biće predat na korištenje sredinom aprila. Po riječima potpredsjednice Opštine Herceg Novi Vesne Samardžić lokalna uprava će uraditi sve što je u njenoj moći da u u novom Dnevnom centru nađu utočište i oni stariji od 27 godina. Pojasnila je, da je za takvu transformaciju ustanove na 27+,potrebno sve uskladiti sa zakonom i definisati sa resornim ministrstvom, kako bi se iz budžeta mogla planirati sredstva.

– Završni radovi su u toku i očekujem sastanak sa izvođačem radova za sedmicu, možda čak i ovog petka. Preseljenje bi trebalo da se dogodi za 15 dana ili najkasnije za mjesec, ako se epidemiološka situacija stabilizuje. Selidba sa Tople je počela, zaposleni rade i prenosi se sve što je sada u mogućnosti. Dnevni centar je veoma značajan projekat za Herceg Novi na koji se dugo čeka. Dugo smo bili podstanari u Igalu, sada na Toploj. Opština Herceg Novi je jedna od rijetkih koja sredstva za Dnevni centar nije dobila iz kapitalnog budžeta države, već smo sredstva obezbjedili drugačije, kroz donaciju Američke mornarice. Uz dosta muke, zadovoljstvo mi je što sam bila dio ovog projekta, mislim da smo izgradnjom centra dosta uradili za OSI u našem gradu – istakla je Samardžić.

Premda je u početku kada se oformio Dnevni centar, dogovor bio da se o njemu i rashodima podjednako brinu država, Opština Herceg Novi i Centar za socijalni rad, vremenom su se, kako kaže Samardžić, svi polako povlačili, a Opština Herceg Novi preuzela najveći dio tereta.

– Opština finansira 130.000 eura na godišnjem nivou, a država 20.000 eura. Ne kažem da Opština ne treba da učestvuje, ali bez dobre saradnje sa državom, to je nemoguće. Potrebno je što prije sjesti sa predstavnicima Ministarstva finansija i socijalnog staranja i dogovoriti sve pojedinosti. Dopis je već upućen i naveli smo sve što se tiče izmjena Zakona o socijalnom staranju- poručila je Samardžić.

Dnevni centar se gradi zahvaljujući donaciji Komande američkih snaga za Evropu kroz program humanitarne pomoći koji sprovodi Kancelarija za odbrambenu saradnju pri američkoj Ambasadi u Podgorici.

Objekat se gradi na opštinskom zemljištu, ima 270 kvadrata a ukupna vrijednost projekta je 270.000 dolara.


Od 2011. godine stalno se seljakali
Dnevni centar je osnovan 2011.godine i bio smješten u zadužbinskom objektu Nikole Nina Ukropine u Igalu, koji pripada JPU „ Naša radost“koja je objekat ustupila na korišćenje Opštini i koji je trebalo da bude prelazno rješenje do izgradnje i otvaranja savremenog DC u Sutorini. Korisnici Dnevnog centra su ipak morali da se isele iz zadužbinskog objekta sredinom jula 2016. godine. Tada nastupa i prekid u radu ustanove. Nakon toga Dnevni centar nastavljnja sa radom o objektu na Toploj, odakle će se sada korisnici usluga preseliti u novi objekat u Sutorini koji će biti namijnjene samo njihovim potrebama.

Izvor: DAN

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.