Категорије
Друштво

Izbori blokiraju isplatu jednokratne pomoći

ZA NEŠTO VIŠE OD DVA MJESECA OPŠTINI STIGLO STOTINU ZAHTJEVA ZA NOVČANU PODRŠKU

Pandemija virusa korona siromašne je učinila još siromašnijima, a one koji su bili zaposleni, zbog gubika radnog mjesta, pretvorila u socijalnu kategoriju. To potvrđuju i podaci o zahtjevima za jednokratnu pomoć upućeni lokalnoj upravi, kojih je za nešto više od dva mjeseca bilo čak 100.

-Ekonomska situacija je loša i vjerujem da ćemo posledice pandemije tek osjetiti. Tokom 2019. godine imali smo 306 zahtjeva, a prošle godine 360. Koliko se stanje rapidno pogoršava u ovoj godini, svjedoči i činjenica da je za svega dva mjeseca primljeno preko 100 zahtjeva. Javljaju nam se ljudi koji se do sada nikada nisu obraćali za pomoć. Dodatni problem je u tome što su sada stopirana sva socijalna davanja, zbog raspisivanja lokalnih izbora. Do 15. maja nećemo moći da isplaćujemo pomoć, što će biti otežavajuća okolnost i što će negativno uticati na sve sugrađane kojima je pomoć potrebna, kazala je Vesna Samardžić, potpredsjednica opštine.

Dodala je da će lokalna uprava pokušati da, zajedno sa humanitranim organizacijama, pomogne najugroženijima.

Da Opština ne zaboravlja stare i nemoćne, potvrđuje i projekat gerontodomaćica.

Njime je obuhvaćeno 80 korisnika starijih od 65 godina, a pomoć im obezbjeđuje devet gerontodomaćica. Uprkos tome što su se iz projekta povukli i ZZZCG i nadležno ministarstvo, Opština je nastavila da obezbjeđuje pomoć svojim sugrađanima.

-Smatramo korisnim ovaj projekat, ali smo morali da ispitamo njegovu opravdanost, jer je budžetom opredijeljeno 65. 000 eura. Ispitivali smo sve korisnike i niko od njih 80 nije dao nijednu primjedbu, svi su veoma zadovoljni. Projekat nije prekidan nijednog trenutka. Naše gerontodomaćice su posvećene, obavljaju lavovski posao posebno tokom poslednje godine i sada su uključene u humanitarni dio tima Opštine i Crvenog krsta- kazala je Samardžić i pozvala građane starije od 65 godina da se jave ako žele biti dio geronto- programa.

Napominje da lokalna uprava ne zaboravlja najranjivije kategorije stanovništva, pa je budžetom za ovu godinu predviđeno subvencionisanje prevoza za stara lica u visini od 10.000 eura. Za izdatke za poboljšanje uslova života lica sa smetnjama i poteškoćama u razvoju i realizaciju lokalnog akcionog plana u oblasti invalidnosti 2021.-2023. predviđeno je ukupno 30.000 eura, a za realizaciju lokalnog akcionog plana za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana 5.000 eura. Za stanarine za lica u stanju socijalne potrebe predviđeno je 10.000 eura, za jednokratne socijalne pomoći i troškove liječenja 50.000 eura, a 35.000 eura za novorođenu djecu.

-Za svako novorođeno dijete izdvajamo 100 eura, za treće dijete 300 eura, za blizance 1.000 eura i za trojke 3.000 eura, naglasila je Samardžić.


Stambeno zbrinjavanje izbjeglih i raseljenih
Kroz Regionalni stambeni program, Opština Herceg Novi uskoro će zbrinuti još osam izbjeglih ili raseljenih porodica.

-Za izgradnju stanova u Herceg Novom opredjeljena su sredstva u iznosu od milion eura, dok je Opština učestvovala sa 150. 000 eura. Od tog novca planirano je da se kupi 36 stanova za isto toliko najugroženijih porodica, navela je Samardžić.

Objasnila je zašto Herceg Novi nije mogao da dobije više sredstava.

-Ovdje je problem što je cijena kvadratnog metra 631 euro. To je dosta niska cijena za Herceg Novi. Imali smo sastanke na kojima sam tražila od Svjetske banke da se poveća cijena, jer ne može koštati isto kvadrat stana u Herceg Novom i na sjeveru, ali oni su to odbili. Nemamo po ovom pitanju velikog izbora, kazala je Samardžić. Tokom prošle godine kupljena su i dodijeljena 22 stana.

Izvor: DAN

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.