Категорије
Друштво

Opština Plužine nastavlja da pomaže lokalnom stanovništvu kako bi ostali na svojim ognjištima

Za nezaposlene porodilje 25.028 eura

Opština Plužine među rijetkima je u Crnoj Gori koja sredstvima iz sopstvenog budžeta sprovodi niz mjera kako bi podstakli stanovništvo da ne napušta svoja ognjišta.Ujedno, lokalna samouprava je i jedina koja isplaćuje naknade nezaposlenim porodiljama, a takvu odluku usvojila je Skupština opštine i primjenjuje se od 2014. godine.

Samostalna savjetnica u Opštini Plužine Ljubica Kulić u odgovorima na pitanja „Dana” navela je da pravo na naknadu imaju nezaposlene porodilje sa područja te opštine, a isplaćuje im se mjesečno po 100 eura dok dijete ne napuni dvije godine života.

-Sa opredijeljene budžetske pozicije za 2020. godinu za nezaposlene porodilje isplaćeno je ukupno 25.028 eura, uključujući i one iz prethodnog perioda kojima još traje pravo na isplatu, odnosno do navršene dvije godine starosti djeteta, navela je Kulić.

U prošloj godini naknadu je ostvarilo dvanaest nezaposlenih porodilja, a za januar i februar ove godine to pravo je priznato za dvije porodilje.

-Za januar i februar ove godine po datom osnovu utrošeno je 4.514 eura, dok je iznos sredstava predviđen za 2021. godinu 40.000 eura, uz napomenu da će se iz istih sredstava za tekuću godinu isplaćivati i pomoć za novorođeno dijete, naglasila je Kulić.

Od 2019. godine iz plužinskog budžeta za novorođenčad se isplaćuje pomoć od 500 eura pa do čak 4.000 eura. Za prvo dijete isplaćuje se 500 eura, za drugo hiljadu, za treće i svako naredno 2.000, a iznosi se dvostruko uvećavaju ako je roditelj vlasnik registrovanog poljoprivrednog gazdinstva na seoskom području.

Izvor: DAN

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.