Категорије
Друштво

Ljetnje računanje vremena od nedjelje

Kazaljke na časovnicima pomjeraju se u nedjelju, 28. marta, u dva časa poslije ponoći za jedan čas unaprijed, kada počinje ljetnje vrijeme.

“Ljetnje računanje vremena u 2021. počinje 28. marta u dva časa tako što se, pomjeranjem za jedan čas unaprijed, vrijeme u dva časa računa kao tri časa, saopštila je danas Direkcija za mjere i dragocjene metale.

Pomjeranje vremena dešava se dva puta godišnje, zadnje nedjelje u martu, kada se kazaljka pomjera za jedan čas unaprijed, i zadnje nedjelje u oktobru, kada se vraća za sat unazad, na takozvano zimsko računanje vremena.

Sekretar Astronomskog društva “Ruđer Bošković” Milan Jeličić rekao je, za Betu, da se ovo vrijeme naziva dekretno ili ukazno što znači da se propisuje, tako što se ljeti dodaje jedan sat na postojeće srednjoevropsko, ili zimsko vrijeme.

“Uvedeno je jer se obdanica i noć mijenjaju tokom godine, što se narodski kaže dan počinje ranije s obzirom kad sunce izlazi. Da bi se što više iskoristilo od dana pomjeraju se kazaljke”, objasnio je Jeličić.

Osnovni cilj pomjeranja vremena je ušteda energije i prvi put je zabilježeno tokom ratnih godina Prvog svjetskog rata.

Izvor: https://volimdanilovgrad.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.