Категорије
Култура

Podsjetnik na vjekovima stvarano nacionalno jedinstvo

IZLOŽBA DOKUMENATA „TAKO SU GOVORILI NAŠI PRECI” OTVORENA U PODGORICI

Izložba dokumenata pod nazivom „Tako su govorili naši preci…”, otvorena je sinoć u Izložbenom salonu „Lubarda”, u „Srpskoj kući” u Podgorici. Izložbu dokumenata čine fragmenti iz istorije srpskog naroda, kroz riječi naših predaka, kazala je Ivana Kruščić, uvodeći publiku u temu postavke koja je ranije predstavljena u Pljevljima, Beranama i Andrijevici. Ona je naglasila da ovu izložbu čine dokumenta koja svjedoče nesporne činjenice i istorijsku istinu o postojanju srpskog naroda na današnjem prostoru Crne Gore.
U ime jednog od organizatora izložbe, Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore, publici se obratio Momčilo Vuksanović. On je istakao da ova izložba svjedoči o postojanosti srpskog naroda u Crnoj Gori.
– Izložba predstavlja kontinuitet Srba u Crnoj Gori i pokazuje svim građanima naše zemlje ko je živio u ovoj zemlji i stvarao kulturu, tradiciju i državnost – kazao je, između ostalog, Vuksanović. Postavku je otvorio mr Predrag Ražnatović koji je rekao da svjedočanstva istorije koja čine ovu izložbu govore o tome kakve su duhovne i intelektualne visine dosezali znameniti ljudi sa ovih prostora. Crna Gora je zemlja najvećeg srpskog pjesnika, ali i kolijevka brojnih znamenitih naučnika, književnika i umjetnika, kazao je on.
– Pred nama je izbor pažljivo i stručno odabranih fotografija, eksponata, pisanih dokumenata i zapisanih izjava sastavljenih u poseban umjetnički izraz. U tome je njena posebna vrijednost – poručio je on.
U stvaranju postavke „Tako su govorili naši preci…” pored Srpskog nacionalnog vijeća učestvovali su i SIIK „Sveti Sava” i Književna zadruga Srpskog nacionalnog vijeća.
Izložba se može pogledati do 2. aprila.


Izložbe važne za mlade ljude
Vjekovima velikom mukom i žrtvom sticano nacionalno jedinstvo stanovništva Crne Gore, zasnovano na pravoslavlju, svetosavskoj i kosovskoj tradiciji, bilo je pod udarom ideologija tokom 20. vijeka, te taj rascjep produbljuje u našem vremenu. Upravo su zato ovakve izložbe važne za mlade ljude, kojima će ukazivati na neprolazne vrijednosti, neophodne za život u današnjem svijetu, ocijenio je Ražnatović.

Izvor: DAN

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.