Категорије
Друштво

Šansa za turistički razvoj Andrijevice

PREDSJEDNIK OPŠTINE ŽELJKO ĆULAFIĆ OCJENJUJE DA TREBA VALORIZOVATI AVANTURISTIČKI CENTAR „MOJAN” U PODNOŽJU KOMOVA

ANDRIJEVICA – Avanturistički centar „Mojan”, smješten u podnožju Komova predstavlja važni kariku u priči koja se tiče pune valorizacije turističkih potencijala regiona Komova i Bjelasice, kaže u razgovoru za „Dan” predsjednik opštine Andrijevica Željko Ćulafić, ističući da se radi o idealnom mjestu za poklonike aktivnog odmora i zaljubljenike prirode. Ćulafić podsjeća da je Avanturistički centar plod projekta „Revitalizacija lokalnih zajednica kroz razvoj turizma i rad sa mladima”, koji je prije nekoliko godina realizovan zahvaljujući ulaganjima lokalne uprave i sredstvima dobijenim iz evropskih fondova, te da je dat na upravljanje opštinskom preduzeću „Park prirode Komovi” i da predstavlja razvojnu šansu opštine Andrijevica.

-Lokalna uprava u svojim strateškim dokumentima posebnu pažnju pridaje razvoju turizma. Dosta dobro očuvane prirodne vrijednosti naših planina sa živopisnim rečnim dolinama pružaju mogućnosti razvoja raznih vrsta turizma, kao što je sportsko-rekreativni, zdravstveni, katunski, vjerski, planinarenje, lov, ribolov itd. U cilju valorizacije tih potencijala izgrađen je i Avanuristički centar „Mojan” koji se nalazi na samom početku novoproglašenog parka prirode koji nudi mogućnosti za bavljenje različitim aktivnostima kada je u pitanju aktivni odmor. Preduzeli smo sve neophodne aktivnosti da ga, čim se ublaže mjere ograničenja, stavimo u funkciju, što će, nadamo se, donositi značajne benefite našoj opštini – naglasio je Ćulafić.

Avanturistički centar „Mojan” smješten je u zgradi koja je nekada služila kao granična karaula u bivšoj Jugoslaviji. Ona je u okviru pomenutog projekta renovirana i pretvorena u hostel sa oko tridesetak ležaja, kihinjom, zajedničkim prostorijama i drugim pratećim sadržajima. U krugu se nalazi park prijateljstva gdje su nekada vojnici iz čitave Jugoslavije donosili i sadili različito drveće. U tom parku zasađeno je i 50 stabala japaske trešnje koje je u znak prijateljstva narod Japana poklonio potkomovskim Japancima. U krugu objekta se, pored novosagrađenih terena, i dalje nalaze neka obilježja koja podsjećaju da je tu nekada boravila vojska.

Ćulafić uvjerava da sve to zajedno daje realne pretpostavke za privlačenje što većeg broja turista.

-Razgovarali smo sa našim prijateljima iz primorskih opština kako da spojimo vrijednosti sjevera i juga. Došli smo do zajedničkog mišljenja da te vrijednosti mogu da se uvežu i da sve to bude od obostrane koristi. Dovoljno je da se turisti koji u velikom broju posjećuju naše primorje usmjeravaju i ka Andrijevici, a mi sigurno imamo šta da im ponudimo. Tu svakao, prije svega, mislim i na Avanturistički centar „Mojan” koji sigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim – zaključio je Ćulafić.

Vođena diskriminatorska politika prema resursima Andrijevice
Željko Ćulafić tvrdi da je u minulom periodu vođena diskriminatorska politika prema Andrijevici i njenim resursima, zbog čega se našla na samom začelju u Crnoj Gori kada je stepen razvijenosti u pitanju.

– Svjedoci smo da je Andrijevica poslednjih godina bilježila negativne bilanse kada jeu pitanju razvoj turizma, o čemu govori i podatak da se po tom osnovu u opštinsku kasu slijevala zanemarljiva sredstva. Zašto je to tako treba da se zapitaju oni koji su donosili različite strategije o razvoju sjevernog regiona. Hoću da vjerujem da dolazi vrijeme kada će se ta praksa mijenjati i kada će državca imati više sluha za sve ono što Andrijevica posjeduje. Ako se to desi sigurno da za našu opštinu dolaze mnogo bolji dani – naglasio je Ćulafić.

Izvor: DAN

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.