Категорије
СНП

Do tačnog biračkog spiska i preko mobilnih operatera

ODBOR ZA IZBORNE REFORME RAZMATRAĆE VELIKI BROJ PREDLOGA ZA UNAPREĐENJE IZBORNIH USLOVA

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Dragan Vukić rekao je da se ta stranka u Odboru za izborne reforme Skupštine Crne Gore zalaže da se usvoji rješenje o korišćenju alternativnih izvora podataka za kontrolu stvarnog broja stanovnika i njihovih adresa, a to su baze mobilnih operatera i kablovskih operatera. Vukić, član Odbora za izborne reforme, kazao je za „Dan” da ta stranka predlaže niz koraka koje treba preduzeti u cilju stvaranja uslova za slobodne i fer izbore.

– Da se naloži numeracija ulica lokalnim samoupravama. Gotovo 300.000 birača nema taj podatak upisan u birački spisak odnosno, vodi se na adresama sa oznakom „BB”, i to u najkraćem roku. Nakon numeracije ulica pristupiti pripremi i sprovođenju Popisa stanovništva po standardima Eurostata, kao osnovnog i najvažnijeg kontrolnog mehanizma za kvalitetnu provjeru biračkog spiska – kazao je Vukić.

Idući korak je, kako tvrdi, korišćenje alternativnih izvora podataka za kontrolu stvarnog broja stanovnika i njihovih adresa (baze mobilnih operatera i kablovskih operatera).

– Tu je i slobodan pristup političkim partijama svim podacima koji su definisani Zakonom o biračkom spisku (član 19) iz biračkog spiska o pojedinačnim glasačima. Takođe, i slobodan pristup matičnoj evidenciji o preminulim građanima, te izmjena Zakona o registrima prebivališta i boravišta i usklađivanje rezidencijalnog uslova (za biračko pravo) sa zemljama u regionu i smanjenje uslova za potvrdu rezidencijalnog uslova sa dvije na godinu dana – izjavio je Vukić.

Kako se očekuje, Odbor za izborne reforme trebalo bi da završi rad na izmjenama zakona iz oblasti izbornog procesa do kraja juna.

Izvor: DAN

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.