Категорије
Друштво

Šćekić: Jedna privatna zdravstvena ustanova prihodovala šest miliona eura, javni sistem predstavljen kao nekvalitetan

„To znači da smo u jednoj bolnici na sjeveru mogli kupiti i magnet i skener. Na taj način pokazujemo da se neodgovorno odnosimo prema novcu građana. Ne želim da šaljem poruku da se želi ugušiti privatni zdravstveni sistem, naprotiv, mi hoćemo da snažimo i zaštitimo javni“, poručio je 

Za proteklih godinu dana samo jedna privatna zdravstvena ustanova prihodovala je od Fonda za zdravstveno osiguranje oko šet miliona eura, rekao je v.d. direktora Fonda Dragoslav Šćekić.

Šćekić je kazao da su tokom razgovora sa ministarkom zdravlja Jelenom Borovinić Bojović i direktoricom Kliničkog centra Crne Gore Ljiljanom Radulović uvidjeli da su se ogromna sredstva odlila u privatne zdravstvene ustanove i da će njihov zadatak biti se vrati značaj javnom zdravstvenom sistemu.

„Preispitaćemo ugovore sa privatnim ustanovama. U prošloj godini ogromna sredstva si se odlivala u privatne ustanove što je pokazatelj da je neko pokušao da onesposobi javni zdravstveni sistem i da ga prikaže kao nekvalitetan, da nema sposobnosti i mogućnosti. Vidjeli smo da ima dosta tih nerealnih ponašanja i postupanja, samo za period od 23. marta 2020. kada je NKT ukinulo rad konzilijuma i dalo mogućnost da izabrani ljekari šalju pacijente prema privatnim ustanovama“, objasnio je Šćekić gostujući u Bojama jutra .

Kazao je da pacijenti bez „šire odluke“ idu na privatne usluge, magnetne rezonance, hirurške zahvate, snimanje skenerima, i da je u toku prošle godine na te usluge potrošeno milion eura.

„To znači da smo u jednoj bolnici na sjeveru mogli kupiti i magnet i skener. Na taj način pokazujemo da se neodgovorno odnosimo prema novcu građana. Ne želim da šaljem poruku da se želi ugušiti privatni zdravstveni sistem, naprotiv, mi hoćemo da snažimo i zaštitimo javni, a za sve nedostajuće usluge neka se bore na tržištu“, poručio je v.d. direktora. 

On je saopštio da se u Fondu trenutno nalaze dvije revizije, i da će sa informacijama moći da izađu tek kada dobiju presjek stanja.

Istakao je da se mora napraviti presjek zdravstvenih ustanova u javnom sektoru, kako bi znali čime raspolažemo, ali i da treba dati šansu unapređenju i usavršavanju kadrova.

„Ako jedan ljekar koji radi u KCCG do tri sata i daje određeno mišljenje, a posle tri u privatnoj zdravstvenoj ustanovi vrši operacije to znači da takvu uslugu treba da pruža u KCCG, ali i da treba povećati plati i motivisati vrhunske ljekare kako ne bi radili u privatnom sektoru.“

„Zdravstveni sistem se pretvara u biznis“

Šćekić je rekao i da je opredijeljen budžet manji za 11 miliona, ali da su morali imati razumijevanja zbog ekonomskog stanja i situacije u kojoj se nalaze finansije.

„U razgovoru sa ministrom finansija Milojkom Spajićem dobili smo uvjeravanje da će kroz dalju saradnju nedostajuća sredstva nadokanditi, tako da zdravstveni sistem neće trpjeti. Fond mora imati odgovornost prilikom kontrole trošenja sredstava, svi subjekti u zdravstvenom sistemu moraju se drugačije ponašati prema opredijeljenim sredstvima“, rekao je Šćekič.

Ocijenio je da je zdravstveni sistem zapušten, da se pretvara u biznis a manje u humanost i funkciju koju ima.

„Igrom slučaja, nastalim promjenama na čelo ministarstva i KCCG kao stuba zdravstvene zaštite su osobe koje su krenule da razmišljaju o opštem, a ne o pojedinačnom interesu i tome da se humanost  vrati“, zaključio je Šćekić.

Izvor: https://www.vijesti.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.