Категорије
Друштво

U HN trasiraju put većoj transparentnosti rada lokalne uprave i učešću sugrađana u kreiranju politika od javnog interesa

I građani će donositi odluke

HERCEG NOVI – Odbornici SO Herceg Novi su na posljednjem, 16.redovnom zasjedanju održanom 26.aprila, usvojili odluku o učešću lokalnog stanovništva u obavljanju javnih poslova. Taj pravni akt omogućava građanima aktivnije učešće u donošenju odluka od javnog interesa. Kako je navedeno u odluci, subjekti učešća u obavljanju javnih poslova su: građani, pravna lica, organi, organi uprave i službe, mjesne zajednice, državni organi i službe, nevladine organizacije, strukovne komore i udruženja, Savjet za razvoj i zaštitu lokalne samouprave i drugi.

Vesna Samardžić, potpredsjednica Opštine, pojašnjava da će lokalna uprava putem ispitivanja, odnosno anketiranja, uključiti javnost u sam proces donošenja određene odluke koja se tiče prava i obaveza građana. Nakon toga, biće izrađen nacrt odluke, koji će biti upućen na javnu raspravu.

– Sve bitnije odluke, kao što su razni urbanistički planovi, budžet i druge koje se tiču prava i obaveza naših sugrađana sada će faktički imati dvije javne rasprave. Građani će imati mogućnost da u samom startu odrede određena pitanja koja se tiču njihovih prava i obaveza, kazala je Samardžić.

Nakon izrade nacrta odluke, uslijediće druga javna rasprava, a predviđeni su i drugi mehanizmi kojima će građani moći da izraze svoje predloge i sugestije.

– Na taj način ćemo obezbijediti mogućnost da se građani više zainteresuju i uključe, što smatram veoma korisnim. Potrebno je ubuduće ovu odluku promovisati i pozvati građane da budu kreatori politike razvoja, odnosno donošenja svih pravnih akata i da se direktno uključe u njihovu izradu, objasnila je Samardžić.

Na ovaj način biće obezbijeđena veća transparentost lokalne uprave, a građani će sami kreirati politiku razvoja Herceg Novog.

Izvor: DAN

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.