Категорије
Друштво

Hristos vaskrse, vaistinu vaskrse!

PRAVOSLAVNI U CRNOJ GORI SJUTRA PRAZNUJU VASKRS

Pravoslavni vjernici u Crnoj Gori sjutra praznuju Vaskrs, najveći i najradosniji hrišćanski praznik, dan pobjede života nad smrću. Odnosno, dan kada je iz mrtvih vaskrsao Gospod Isus Hristos. Vjernici se na Vaskrs pozdravljaju riječima „Hristos vaskrse! – Vaistinu vaskrse!”. Ovaj praznik nad praznicima, kako kaže tološki paroh, protojerej mr Predrag Šćepanović, nije samo dan kada je Hristos vaskrsenjem dokazao postojanje vječnog života, već i da je čovjek stvoren za netruležnost, a to je, dodaje, i dan ispunjenja nada ljudskog roda. Zato se, objašnjava sveštenik Šćepanović, radosno pozdravljamo „Hristos vaskrse! – Vaistinu vaskrse!”.
U te četiri riječi pozdrava, kako objašnjava, kako je govorio svetitelj naših dana Prepodobni Justin Ćelijski, sadržana je sudbina svih ljudi, svih naroda i svih pokoljenja.
– Hristova pobjeda nad smrću je i naša pobjeda, ukoliko vjerujemo i živimo po toj vjeri, držeći se postova i deset Božijih zapovijesti. Da Hristos nije vaskrsao, hrišćanstvo bi bila jedna lijepa priča. Vaskrsenje je najveći zemljotres koji je potresao Nebo i Zemlju, Boga i čovjeka, jer se vaskrsenjem sve izmijenilo. Čovjekov život dobio je vječni i neprolazni smisao, čovjekov život se ne završava sa dva metra groba, već vaskrsenjem čovječanstvo počinje da živi tamo gdje nema bolesti, tuge i uzdisaja. Kada čovjek umre, vraća se u prah zemaljski i tijelo truli po zakonima smrtnosti, kao plata za grijeh. Hristova smrt na krstu je jednom i zauvijek označila smrt smrti i ona kao krezubi lav riče, ali više ne vlada čovjekom. Ipak, da ne bi čovjek vjekovima živio u grijehu i strastima, svi moramo proći kroz poniženje smrti. Ona za nas nije tačka i kraj; već zapeta iza koje počinje novi život, na onom stepenu duhovnog razvoja gdje smo stali na zemlji – kaže sveštenik Šćepanović.
Vjernici koji se drže vjerskih kanona, i koji su postili veliki Vaskršnji post, sjutra nakon liturgija će se pričestiti, a potom i omrsiti jajetom, ofarbanim najčešće crvenom bojom.
Vaskrs se praznuje tri dana, pa vjernici proslavljaju i vaskršnji ponedjeljak i utorak.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.