Категорије
Култура

Изложба „Наша права нашим ријечима“ отворена у которском културном центру

Отварање изложбе „Наша права нашим ријечима“ у Стакленој галерији Културног центра „НиколаЂурковић“ у Котору испратили су у највећем броју чланови Ученичког парламента Основне школе „Његош“ на Бенову. Они су пажљиво ишчитавали текстове испод живописних илустративних паноа, нацртаних једноставним „дјечјим цртежом“ и осликаних јарким бојама. Поставку чини 30 радова на којима је приказан по један члан Универзалне декларације о људским правима, сликом и наративно на нашем језику. За осмишљавање поставке у се побринула Александра Томовић, уредница програма за дјецу и младе при Културном центру „Никола Ђурковић“, а кроз сарадњу са посленицима Амбасаде Мексика у Београду, који су носиоци пројекта.

– Ово је начин да се дјеца уче раду парламента, кроз демократску дискусију, сјајна повезница са Конвенцијом о људским правима. Имају могућност да неке кључне чланове представе у својим одјељењима, разматрањем начина одбране својих права на релацији наставник-ученик – управа школе, каже за „Дан“ професорка Тамара Радоњић, која врши дужност директора ОШ „Његош“.

– Испод сваке слике на зиду исписано је 30 чланова Декларације на шпанском и на нашем језику, о основним људским правима која никако не би смјела бити угрожена у свијету, јер представљају универзалну вриједност. То су препоруке друштву о правима која сваком човјеку, без обзира на његову боју коже, расну припадност, било какво опредељење, не смију бити никада угрожена. Свједоци смо да у свијету данас има пуно простора да се то унаприједи. Драго ми је што су ту и ученици, који ће у будућности бити носиоци заштите права, казао је Владимир Бујишић, директор Културног центра. Мотивишући присутне да пажљиво ишчитају сва права, Маја Мршуља, предсједница Скупштине Општине Котор, позвала је ученике да у складу са епидемиолошким мјерама посјете градски парламент и науче како се борба за људска права остварује у пракси код нас. Изложба ће бити отворена до 15.маја.

Izvor: DAN

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.