Категорије
Друштво

Подијељено преко 100 000 пакета хуманитарне помоћи

У протеклих годину дана Црвени крст Црне Горе подијелио је преко 100 000 пакета хуманитарне помоћи казала је представница ове организације Марта Перковић.

-У питању су пакети хране, хигијене и беби пакети за сво становништво којем је то заиста било неопходно. Некада је једна породица помоћ добијала и више пута, у зависности од потреба и процјене особља Црвеног крста- истакла је Перковић.

Психолози Црвеног крста и социјални радници, као и волонтери током пандемије су пружали путем кол центара и психосоцијалну подршку. Овим видом подршке обухваћено је преко 7000 грађана.

Становницима се, наводи Перковић,  пружају правовремене информације о вакцинацији, превентивним мјерама које су на снази те начинима како добити хуманитарну помоћ.

Поред подјеле хуманитарне помоћи, волонтери су вршили набавке основних животних намирница за становништво којем је то било неопходно.

-Волонтери Црвеног крста су извршили преко 7000 набавки за непокретна лица, особе у самоизолацији, старије људе. Подијељено је преко  2000  топлих оброка, а геронто домаћице су обишле преко 1000 лица у вријеме пандемије- каже Перковић.

Црвени крст је током предходне године имао преко 450 активних волонтера широм Црне Горе којји су дали немјерљив допринос у спречавању ширења пандемије.

Волонтери Црвеног крста веома су активни и у националном кол центру за исказивање заинтересованости за вакцинацијом, а присутни су И на здравственим пунктовима широм Црне Горе на којима се врши вакцинација становништва.

Традиционално у недељи Црвеног крста која траје од 08. до 15. Маја организује се акција Солидарност на дјелу у више градова широм земље.

Ријеч је, каже Перковић, о актавнисти која се одвија у продајним ланцима супермакета Воли, Лаковић И Идеа.

Сваки грађанин који жели показати своју солидарност на дјелу И жели помоћи социјално угроженим суграђанима , то може учинити посредством Црвеног крста тако што ће донирати неки од прехрамбених или хигијенских артикала. Та помоћ биће сортирана и након завршетка акције Недеља Црвеног крста, подијељена онима којима је то најнеопходније.

11 маја се обиљежава Дан добровољних давалаца крви када ће Црвени крст у сарадњи са Министарством здравља додијелити И признања онима који су допринијели развоју И популаризацији ове активности.

Свјетски дан Црвеног крста/Црвеног полумјесеца – 8. мај, обиљежава се на дан рођења оснивача Међународног покрета Црвеног крста и Црвеног полумјесеца Анри Динана.

Izvor: DAN

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.