Категорије
Актуелно

Vlada obezbijedila magnetnu rezonancu i rentgen aparat za beransku bolnicu

„Unapređenjem tehničkih kapaciteta Opšte bolnice u Beranama, kao regionalnog centra za sjever Crne Gore, riješiće se dugogodišnji problem građana iz sjevernih krajeva“, saopšteno je iz Vlade Crne Gore

Vlada Crne Gore je na 25. sjednici održanoj 20. maja 2021. godine, kojom je predsjedavao premijer prof. dr Zdravko Krivokapić usvojila, između ostalog, Informaciju o zaključivanju Sporazuma o upravljanju projektom donacije između NATO-a i Crne Gore i prihvaćen je tekst Sporazuma.

Sa sjednice Vlade, foto: Vlada CG

„U Informaciji se navodi da je Sjevernoatlantski savjet, na zahtjev Crne Gore, 7. novembra 2020. godine, preko Povjerilačkog fonda za pandemiju, odobrio projekat PRTF A/02 za isporuku pomoći za kupovinu 20 respiratora i drugih medicinskih uređaja za borbu protiv virusa Covid19 ukupne vrijednosti oko 800,000.00 eura. Prvi paket podrške od 20 respiratora je stigao u Crnu Goru 4. novembra 2020. godine, dok je prateća oprema dostavljena 1. februara (zahvaljujući finansijskom doprinosu Češke, Litvanije, Holandije, S. Makedonije, UK, USA). Ukupna vrijednost prvog paketa podrške je oko 370,000.00 eura.

Zbog nedostupnosti uređaja na tržištu medicinskih aparata, Vlada je 22. februara 2021. godine revidirala svoj zahtjev prema NATO-u koji je odobren i podrazumijeva da se ostatak sredstava  od 432,970.00 eura utroši za nabavku magnetne rezonance i rentgen aparata za Opštu bolnicu Berane.

Konstatovano je da će se unapređenjem tehničkih kapaciteta Opšte bolnice u Beranama, kao regionalnog centra za sjever Crne Gore, riješiti i dugogodišnji problem građana iz sjevernih krajeva i smanjiti pritisak na Klinički centar Crne Gore“, saopšteno je iz Vlade.

Izvor: https://beraneonline.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.