Категорије
Друштво

Митрополит Јоаникије: У Пиви је проливена невина крв дјеце; Дола су нова Христова голгота – “мали Јасеновац”

У бесједи је поменуо и пивске дјевојке, Јаглику Аџић и Софију Кандић, које су, како је рекао, “сачувале своју част и образ и образ Пиве, нијесу се предале мучитељима, него су живе ускочиле у огањ”

Најмање 522 житеља Пиве, од којих 109 дјеце, свирепо су убијени 7. јуна 1943. године. Покосили су их рафали припадника злогласне фолксдојчерске СС дивизије „Принц Еуген“ уз подршку првих комшија из Херцеговине, гатачких усташа и муслимана из злогласне Ханџар дивизије.

Данас су Пивљани окупили да обиљеже страдање својих племеника, славу спомен-храма који је у Долима саграђен, а свету архијерејску литургију служили су новоизабрани митрополит црногорко-приморски Јоаникије уз саслужење свештенства и монаштва. Присуствовали су и предсједници општина Плужине и Никшић, Мијушко Бајагић и Марко Ковачевић, и предсједник Уједињене Црне Горе, Горан Даниловић.

И док су небо и Пива оплакивали страдалнике, митрополит је одржао бесједу истичући да су Дола нова Христова голгота, “мали Јасеновац”.

“Народ који рађа мученике и свједоке Христове вјере то је Христов народ који се сједињује са Христом проливањем своје невине крви. А у Пиви је проливена невина крв дјеце. Злочиначке СС дивизије њемачке овуда су прошле, а оне су унајмиле све старе непријатеље Пиве и овдје су извршиле ужасни злочин, геноцид над дјецом, женама трудницама, мајкама, старцима и над осталим невиним народом у Пиви, међу којима је било и свештеника”, казао је митрополит Јоаникије, пишу Вијести.

У бесједи је поменуо и пивске дјевојке, Јаглику Аџић и Софију Кандић, које су, како је рекао, “сачувале своју част и образ и образ Пиве, нијесу се предале мучитељима, него су живе ускочиле у огањ”.

“Од кад смо се почели сабирати на ово жртвено мјесто и вршити помен, од тада Пива живи новим животом. Није случајно што се у исто вријеме обнови древна светиња у Пиви, манастир Св Јована Крститеља на Заграђу…подиже се нови саборни храм у Плужинама, те Плужине неће више бити мјесто у коме се не види храм. Тај храм је посвећен обновитељу српске патријаршије Макарију Соколовићу…И ове друге светиње се обновише и поједине изградише, али најважније је да се народ у Пиви објединио око овог жртвеног мјеста и око осталих светиња”, казао је митрополит.

У Црној Гори је, према његовим ријечима, подигнуто двадесетак ловћенских, капела, а једна од њих је у Долима.

“Нијесмо дошли никоме да се светимо, него да се споменемо светих мученика и светих жртава које нас препороде и сједињују са Христом, да се оплеменимо и да своја срца отворимо…Да се увијек сјећамо својих светиња и свога Косова, Јасеновца, Дола, Велике, Пребиловаца, да знамо шта то за нас значи, да смо народ Христов који се са Христом и са христовом голготом и са његовим крстом поистовјетио”, поручио је митрополит.

Невине жртве у Долима су биле подијељене у три групе – једну су чинили мушкарци старији од 15 година, другу жене и дјевојке, а трећу дјеца. Редослијед убијања био је обрнут. „Пивску крваву бајку“ преживио је само Милош Гломазић који је преминуо 1986. године.

Свети архијерејски сабор СПЦ је 2017.године канонизовао све жртве злочина у Пиви, а дан њиховог спомена је 7.јун.

Izvor: https://www.in4s.net

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.