Категорије
Актуелно

Zaključak Savjeta za dijalog EU: Oporavak Crne Gore zavisi od borbe protiv korupcije

Put oporavka od pandemije značajno će zavisiti od napora vlade i njene sposobnosti rješavanja identifikovanih strukturnih izazova, navodi se u zaključcima

Suzbijanje korupcije, poboljšanje vladavine zakona, povećanje transparentnosti, jačanje institucija i socijalnog dijaloga, pomoći će oporavku Crne Gore od pandemije virusa korona. To se navodi u nacrtu zaključaka o stanju u Crnoj Gori Savjeta za ekonomski i finansijski dijalog Zapadnog Balkana i EU, koji će biti objavljeni 12. jula. Predstavnici zemalja članica EU, Zapadnog Balkana i Turske, Evropske komisije i Evropske centralne banke sastali su se u okviru godišnjeg dijaloga o ekonomskim politikama. Dijalog ima za cilj da pripremi Zapadni Balkan i Tursku za buduće učešće u evropskim politikama.

Zaključci će biti objavljeni u ponedjeljak. U nacrtu se navodi da je izbijanje pandemije Kovid-19 suočilo zemlje članice EU, Zapadni Balkan i Tursku sa nikad ranije viđenim, velikim izazovima za javno zdravstvo, ekonomiju i društvo. Usaglašeno je da je potrebno komunicirati radi zajedničkog koordiniranog odgovora na krizu.

Kako se navodi u zaključcima, put oporavka od pandemije značajno će zavisiti od napora vlade i njene sposobnosti rješavanja identifikovanih strukturnih izazova i efikasne primjene paketa ekonomske podrške, uključujući Ekonomski i investicioni plan za zapadni Balkan.
– Oporavak bi, takođe, mogli da pomognu dalji napori na suzbijanju korupcije, poboljšanju vladavine zakona, povećanju transparentnosti i jačanju institucija i socijalnog dijaloga. Što se tiče strukturnih reformi, glavni izazovi u pogledu jačanja konkurentnosti i dugoročnog i inkluzivnog rasta su jačanje regulatornog okruženja, formalizacija ekonomije i povećanje zapošljavanja, posebno žena i mladih i borba protiv dugotrajne nezaposlenosti – ukazano je u tekstu zaključaka.

Važna je digitalizacija javnog sektora

Kako se navodi u zaključcima Savjeta, Crna Gora bi trebalo da osigura digitalizaciju javnog sektora.

– Važno je dati prioritet digitalizaciji javnog sektora i razvoju novih tehnologija u vladinim službama kako bi se ubrzao i poboljšao ekonomski oporavak – piše u zaključcima Savjeta za ekonomski i finansijski dijalog Zapadnog Balkana i EU, koji će biti objavljeni 12.jula.
Kako se navodi, administrativna kašnjenja, diskreciono ponašanje u institucijama i nedoslednosti u tumačenju i primjeni zakona među glavnim su pitanjima kojima se treba baviti.

– Veliki neformalni sektor i dalje koči ekonomski i socijalni razvoj. Puna saradnja između vlasti na centralnom i lokalnom nivou je najvažnija – navodi se u zaključcima Savjeta za ekonomski i finansijski dijalog Zapadnog Balkana i EU.

Ističe se da stopa mladih koji u Crnoj Gori nijesu u radnom odnosu ili nekom procesu obuke, ostaje visoka.

– Potreban je dalji napredak na jačanju socijalnog dijaloga – istaknuto je u zaključcima.

Izvor: https://www.dan.co.me


Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.