Категорије
Друштво

STOJANOVIĆ ZA aloonline.me: Samo održiva radna mjesta mogu dovesti do decentralizacije zemlje i razvoja sjevera

Stojanović očekuje da će se smjenom tridesetogodišnjeg režima u Crnoj Gori promijeniti maćehinski odnos koji je prethodna vlast imala prema nekadašnjem regionalnom centru sjevera Crne Gore

Depopulacija stanovništva koja je posledica migracija jedan je od problema sa kojima se, kao i većina opština na sjeveru, suočava i Berane. Posledice su vidljive na svakom koraku, a da bi se ovaj problem riješio neophodno je, smatra potpredsjednik Opštine Berane Darko Stojanović, sistematski pristupiti obezbjeđivanju boljih uslova za život građana.
Potpredsjednik Stojanović očekuje da će se smjenom tridesetogodišnjeg režima u Crnoj Gori promijeniti maćehinski odnos koji je prethodna vlast imala prema Beranama, nekadašnjem regionalnom centru sjevera Crne Gore.

„Nadamo se da će se u narednom periodu odnos prema opštini Berane popraviti. Znamo da je nova Vlada naslijedila veliki broj problema ali očekujemo da priča o razvoju sjevera neće ostati mrtvo slovo na papiru. Ono što je proritet lokalne vlasti je da stvorimo povoljnu klimu za ostanak mladih ljudi u Beranama, a to je gotovo nemoguće bez otvaranja novih radnih mjesta, ali realnih radnih mjesta, ne u administraciji nego u proizvodnji. Prethodna vlast nije ništa uradila kako bi se poboljšao investicioni ambijent pa samim tim nije privukla strane investitore koji bi ulagali sredstva generalno u Crnoj Gori, pa ni u Beranama. Mora da se promijeni strategija, jer samo održiva radna mjesta, u proizvodnji, privredi, turizmu mogu dovesti do decentralizacije zemlje“, smatra Stojanović.

U GODINI PANDEMIJE JE URAĐENO MNOGO

On dodaje da je teška godina, koja je za nama, godina pandemije virusa Kovid19, negativno uticala ne samo na situaciju u opštini, već i na prilike u čitavoj državi i svijetu.
„Na neki način možemo izraziti zadovoljstvo onim što smo uspjeli da uradimo i u ovoj godini korona virusa. Realizovali smo važne infrastrukturne projekate, neke aktivnosti koje smo započeli prije korone uspjeli da privedemo kraju, što nije bilo ni malo jednostavno. Radili smo na sanaciji gradskih saobraćajnica, trotoara i gradske rasvjete ka spomen parku Jasikovac, urađena je kompletna nova ulica i parking pored kapele i gradskog groblja u Beranama. Veliku pažnju posvetili smo radu u mjesnim zajednicama i trudili se da odgovorimo na što više njihovih zahtjeva. Želim da podsjetim da je sa radom počela i mini hidrocentrala. To je prva koju je neka lokalna samouprava uradila samostalno bez da daje koncesije privatnicima. Riječ je o hidrocentali koja se nalazi na samom vodovodu i želim da napomenem da ne šteti kvalitetu pijeće vode“, kaže Stojanović.

U tom periodu, dodaje, iz lokalne uprave su se trudili da održe kontakt sa evropskim partnerima.
„ Uspjeli smo da završimo projekat „Zelena ostrva“ koji se realizovao u okviru prekogranične saradnje Crne Gore i Albanije i finansiran je sredstvima Evropske unije. Ono za čim ostaje žal jeste da smo imali dosta aplikacija ka pristupnim fondovima, ka ambasadama određenih zemalja, međutim zbog situacije koja je zadesila čitav svijet svi ti fondovi su povlačeni za borbu protiv kovida tako da smo tu uskraćeni za neka veća materijalna sredstva“.

Kompletirana je projektna dokumentacija za rekonstrukciju zapadne tribine Gradskog stadiona, pod Bogavskim brdom, kojom počinje prva faza radova.
„Rekonstrukcijom istočne tribine, postavljanjem reflektora i radovima na zapadnoj tribini zaokružiće se ova lijepa sportska priča a Berane dobiti savremeno uređeni stadion, jedan od najopremljenijih u zemlji“, naglašava Stojanović.

Ni u teškoj godini koja je za nama, lokalna uprava nije zaboravila najbolje učenike, sportiste, studente stipendiste koji nisu ostali uskraćeni za sve ono što su dobijali i u periodu prije pandemije podsjetio je Stojanović.

„Opština Berane je u najtežem periodu bila prva koja je donijela odluku na opštinskom nivou o saniranju ekonomskih posledica na malu privredu i građane u Beranama, tako da smo i na taj način probali da pomognemo onoliko koliko je to bilo u našoj moći sugrađanima“.
Stojanović naglašava da će i u narednom periodu raditi na uređenju grada, pa će ako sve bude po planu raditi sanaciju ulice Dušana Vujoševića, uređenju gradskog parka, koje je i ranije bilo najavljeno.

BERANE REGIONALNI ZDRAVSTVENI CENTAR

Ono na šta je Stojanović posebno ponosan je da je podsredstvom Ministarstva zdravlja i Fonda za zdravstvo obezbijeđena magnetna rezonanca i još jedan skener što će svakako uticati na kvalitet zdravstvene zaštite u Beranama.

„Ono što je naša ambicija u narednom periodu a o čemu ćemo pričati sa Ministarkom zdravlja, naravno to će biti inicijativa predsjednika opštine, Tihomira Bogavca, je da u saradnji sa susjednim opštinama koje gravitiraju Opštoj bolnici u Beranama idemo na soluciju da se nabavi angio sala gdje bi kasnije naša bolnica bila u rangu sa Kliničkim centrom za sjevero-istok Crne Gore“, zaključio je Stojanović.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.