Категорије
Друштво

САРАДЊА ДРЖАВЕ, ОПШТИНЕ ХЕРЦЕГ НОВИ И ПВК ЈАДРАН У ЦИЉУ РЕКОНСТРУКЦИЈЕ БАЗЕНА У ИНСТИТУТУ „ДР СИМО МИЛОШЕВИЋ“

Министарство просвјете, науке, културе и спорта ће у сарадњи са Управом за спорт Црне Горе и Општином Херцег Нови предузети све потребне кораке како би базен у Институту „Др Симо Милошевић“ био комплетно реконструисан, чиме ће ово питање бити дугорочно ријешено. Прелазно рјешење, до завршетка реконструкције базена, биће инсталација балона на базену на Шкверу, што ће ватерполистима и пливачима омогућити континуирани тренажни процес.

Кораци и задаци које је потребно предузети договорени су на састанку који је јуче одржан у Институту, на којем су учествовали министарка просвјете, науке, културе и спорта Весна Братић, директор Управе за спорт Василије Лалошевић, предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић, директорица Института др Марина Делић, предсједник Ватерполо пливачког савеза Црне Горе Ђуро Марић и селектор ватерполо репрезентације Црне Горе Владимир Гојковић.
Састанку је претходио обилазак базена, који је тренутно ван употребе, због недавног урушавања кровне конструкције.

Подсјетићемо, крајем јула је у току вечерњих часова дошло до пуцања једне од три носеће греде, која је за собом повука и вентилационе цијеви. Због хаварије која се десила, базен у Институту ће дуже времена бити ван употребе.
Према ријечима предсједника Општине Херцег Нови Стевана Катића, на састанку је договорен ред корака који ће бити предузети у наредном периоду, како од стране локалне самоуправе, тако и од државних институција.
Катић је истакао задовољство чињеницом да је за рјешавање овог проблема истакнута апсолутна подршка министарке Братић и Управе за спорт Црне Горе.

-Пројектанти ће у наредном периоду радити на изради идејног рјешења и главног пројекта, након чега ћемо коначно регулисати статус базена и у дугорочном периоду имати то питање ријешено. Након завршетка тих радова, на Влади ће сагледати како и на који начин ће пројекат бити финансиран, како би помогли Институту као фирми која се налази у већинском власништву државе, казао је Катић.

Што се тиче прелазног рјешења, договорено је да Управа за спорт и Општина Херцег Нови помогну у набавци балона за базен на Шкверу. До завршетка реконструкције базена Института, Шквер ће бити привремено рјешење за све који се баве ватерполом и пливањем, што је од изнимног значаја посебно за дјецу која ће тренирати током наредног зимског периода.

Предсједник Катић је појаснио да, како у буџету града постоје средства која се односе на трошкове одржавања базена, дио тих средстава ће бити преусмјерен за набавку балона. Такође, и Управа за спорт ће одвојити дио финансијских средстава за инсталацију балона, чиме ће финансијска конструкција по овом питању бити заокружена.

Што се тиче базена у Институту, прво је потребно уклонити све што је пало, за шта ће бити покренута тендерска процедура, а након тога и тендер за избор пројектанта за реконструкцију базена, за шта ће бити потребни и УТ услови.
Како је казао директор Управе за спорт Василије Лалошевић након састанка, питање базена у Институту “Др Симо Милошевић” је проблем ургентног карактера који је потребно што прије почети рјешавати.


-Дошли смо до одређених закључака, и то ће ићи ка Влади, односно ресорном Министарству економије. Потребно је направити процјену проузроковане штете и мора се радити у етапама – мора се склонити све оно што се сада налази у базену, затим слиједи израда студије изводљивости, односно пројекат како би се санирао кров. Ту ће Влада Црне Горе, ресорно министарсво и Управа за спорт апсолутно помоћи, казао је Лалошевић и додао да то неће бити кратак процес, те да ће бити потребно више мјесеци до годину дана.

Једна од тема састанка, како је Лалошевић појаснио, била је и помоћ за ПВК Јадран и ВПСЦГ, који “јесу један од најрепрезентативнијих бреднова које Црна Гора има”.

-Покушаћемо да направимо једно „ад хок“ рјешење у виду балона на базену на Шкверу, тако да ће играчи и дјеца ПВК Јадран имати гђе да обављају тренажне процесе, а самим тим и да играју утакмице. Не смијемо заборавити да има много пионира, кадета и јуниора у Херцег Новом и околини. Ми смо предложили ту сарадњу са Општином Херцег Нови, како ватерполисти и пливачи не би морали одлазити у друге градове. Сву учесници састанка сагласни су да је потребно урадити све што је потребно за добробит града и пливачких спортова, закључио је Лалошевић.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.