Категорије
Друштво

На тржиште само нова храна коју је одобрила Европска комисија

Уредба се доноси ради обезбјеђења спровођења Закона о безбједности хране и усаглашавања са правном тековином Европске уније, а посебно у односу на нову храну и њене састојке

Влада Црне Горе је на сједници одржаној данас донијела Уредбу о измјени Уредбе о новој храни која се може користити и стављати на тржиште.

Уредба се доноси ради обезбјеђења спровођења Закона о безбједности хране и усаглашавања са правном тековином Европске уније, а посебно у односу на нову храну и њене састојке.

У складу са прописаним одредбама, на тржиште Црне Горе је дозвољено стављати само врсте нове хране коју је одобрила Европска комисија, уврстила на листу одобрене нове хране и објавила појединачним наведеним уредбама.

Саставни дио Уредбе је и Листа која се мијења са ближе утврђеним условима за коришћење и стављање на тржиште нове хране као и опис/методе њене анализе и заштитне мјере.

На данашњој сједници је донијет и Национални план за одрживу употребу средстава за заштиту биља за период од 2021. до 2026. године.

– Циљеви Националног плана су дефинисани на начин који у петогодишњем периоду треба да обезбиједи постизање одрживе употребе пестицида смањењем њиховог негативног утицаја, односно смањењем ризика по здравље људи и животну средину, уз промовисање интегралних и нехемијских мјера сузбијања штетних организама, као и алтернативних приступа и техника, како би се смањила зависност од употребе пестицида – прецизирали су из Владе.

Izvor: https://www.dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.