Категорије
Спорт

Lalošević: Rekordni budžeti za nacionalne sportske saveze

Govoreći o aktivnosti organa na čijem je čelu, Lalošević je istakao da je gotovo 400 hiljada eura opredijeljeno za razvoj sportske infrastrukture

Uprava za sport i mlade napravila je dodatne napore da u olimpijskoj i paraolimpjijskoj godini krovne asocijacije sporta, kao i nacionalni sportski savezi, dobiju gotovo rekordne budžete, kazao je vršilac dužnosti direktora Uprave za sport i mlade Vasilije Lalošević.

On je ponovio da je Uprava za sport i mlade od formiranja, u decembru 2020.godine, svojim djelovanjem jasno pokazala snažnu posvećenost razvoju sportske oblasti i omladinske politike.

Lalošević je kazao da je ponosan da su se paraolimpijci iz Tokija vratili sa medaljom.

„Mladi, briljantni sportista Filip Radović osvojio je bronzanu medalju i Uprava će znati da mu se oduži shodno Zakonu i uredbama. Zadovoljni smo nastupom i ostalih, žao mi je što je u ekipnom dijelu Luka Bakić sa Filipom nije osvojio medalju, a bili su na korak od nje“, rekao je Lalošević agenciji MINA.

On je istakao da je uvjeren da će u Parizu biti uspješniji.

„Zadovoljan sam i nastupom olimpijaca. Moramo da budemo ponosni na sjajne rezultate Marije Vuković i Milivoja Dukića, ali i velikim uspjehom vaterpolista i rukometašica. Biti među osam na svijetu na najvećoj svjetskoj smotri sporta je oghroman uspjeh“, rekao je Lalošević.

On je podsjetio da je Vlada, na predlog Uprave za sport i mlade i Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta u cilju nesmetanog funkcionisanja sportskih organizacija u prvom i drugom kvartalu 2021. godine, prvenstveno onih koje su imale obaveze u olimpijskom i paraolimpijskom kontekstu, opredijelila sredstva u iznosu od 1,8 miliona eura.

„To uključujući sredstva opredijeljena nedavno realizovanim javnim konkursom, iznosi 4,35 miliona eura“, rekao je Lalošević.

Prema njegovim riječima, Uprava za sport i mlade je od tog iznosa 217,4 hiljade eura opredijelila za stipendiranje 228 mladih sportista koje su predložili nacionalni sportski savezi i krovne organizacije sporta u Crnoj Gori.

„Na taj način Uprava za sport i mlade želi da podrži mlade talente koji već osvajaju značajne rezultate za našu državu na prestižnim međunarodnim takmičenjima“, rekao je Lalošević.

Govoreći o aktivnosti organa na čijem je čelu, Lalošević je istakao da je gotovo 400 hiljada eura opredijeljeno za razvoj sportske infrastrukture.

„U toku je selekcija projekata na osnovu kojih će, shodno ispunjenosti uslova i prioritetnosti za realizaciju, vrlo brzo početi i konkretni radovi“, rekao je Lalošević.

On je najavio da će Uprava za sport i mlade, shodno mogućnosti koju propisuje Zakon o sportu, opredijeliti sredstva u iznosu od 200 hiljada eura za pomoć po dva najuspješnija sportska kluba u sportovima prve kategorije.

„Riječ je o tradicionalno najboljim crnogorskim sportovima. To je jasan pokazatelj dobrog planiranja Uprave za sport i mlade da pruži doprinos razvoju svega što smatramo značajnim u sportskoj oblasti“, rekao je Lalošević.

On je istakao da je otvorenost za saradnju sa krovnim organizacijama sporta i nacionalnim sportskim savezima pokazao na početku mandata tako što je sam sa svima pojedinačno održao sastanke.

„Saopštio sam im da u Upravi za sport i mlade imaju snažnog partnera za ostvarenje svojih programskih zadataka, a to smo i dokazali omogućivši, u ne baš sjajnoj finansijskoj godini, skoro rekordne budžete čime smo pokazali da je sport u vrhu našim prioriteta“, rekao je Lalošević.

On je naglasio da i pored tako pozitivnih i afirmativnih tema u sportskoj oblasti ima i onih koje nijesu prijatne.

„Tu mislim na naslijeđene višegodišnje probleme u džudou. Nego i pored brojnih problema oko pravnog statusa nacionalnog saveza zaduženog za džudo sport i samim tim trenutnog nefunkcionisanja, pobrinuli smo se da džudisti ne odsustvuju ni sa jednog takmičenja i da sve obaveze realizuju uspješno što je i rezultiralo činjenicom da je Crna Gora u ovom sportu imala i predstavnika na Olimpijskim igrama“, rekao je Lalošević.

Prema njegovim riječima, glavni zadatak Uprave biće da porazgovara sa ključnim ljudima u crnogorskom džudou i pronađe rješenje koje će staviti tačku na višegodišnje sukobe u tom sportu.

On je istakao da naredni dani i sedmice za Upravu za sport i mlade i i njega lično predstavljaju praznik lijepih dešavanja.

„Odlučili smo, iako za to nemamo izričitu zakonsku obavezu, da nagradimo, shodno Zakonu i Uredbi, sve rezultate postignutre na najznačajnijim međunaordnim takmičenjima kako u seniorskoj tako i u mlađim kategorijama. Naši sportisti su nas obradovali sjajnim rezultatima i zato se moramo potruditi da našim djelovanjem znaju da smo tu zbog njih“, rekao je Lalošević.

Govoreći o omladinskoj politici, Lalošević je saopštio da se Uprava na tom planu pokazala kao snažan partner za EYCA karticu, navodeći da je je u tom pravcu nastavljena dugogodišnja uspješna saradnja koja je rezultirala sa preko 13 hiljada korisnika.

Izvor: https://www.vijesti.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.