Категорије
Друштво

Достојан: Устоличен епископ будимљанско-никшићки Методије

Епископ бидимљанско-никшићки Методиjе устоличен је данас у Манастиру Ђурђеви ступови у Беранама. Чину устоличења присуствовао је велики број вјерника, међу којима су били премијер, министри и посланици парламентарне већине.

Одржана је и литургија коју је служио патријарх СПЦ Порфирије и митрополит црногорско-приморски Јоаникије

Окупљени вјерници су развили и тробојку дугу преко сто метара.

Владика Методије је у приступној бесједи казао да је његова обавеза да припововједа дјело претходника и да настави њиховим путем.

 – Све што у мени чини човјека треба да буде покорено господу Исусу. Вроглав је узлет у облаке, а камоли врх епархије која достиже до небеса.бвај жезал који данас примам управо је крст који је треба носити. Подизати крст и пјевати о Христовој побједи значи вјеровати у Христа. Црква у себи носи будућност свијета и свакоме од нас носи пут према будућности. Црква је стални и трајни одраз Христове присусности у животу народа – казао је Методије.

Истакао је да ми данас осјећамо и видимо моралну супериорност и силу предака.

 – Ријеч идентитет има морално и духовно наслеђе, као што га има и нација. Да би се савладала данашња духовна криза потребан је повратак изворним духовним корјенима. Све што постоји дар је љубави полазна тачка хришћанске вјере је љубав јер једино она никад не престаје – додао је он.

Методије је истакао да величину и снагу земље и народа не чине бројност популације и њена величина, већ величина духа који у том народу обитава.

– Свима упућујем позив на јединство, сви смо једни другима потребни. Градимо мир и подижимо крст љубави најприје у себи, па градећи мир у себи градићемо га и око себе. Оставимо обмане и сујете овога свијета. Приносим своју љубав на крсту и нека свијетли свјетлост наша пред људима, да би они гледајући добра дјела наша прославили Бога на небесима – додао је он.

Прочитана је одлука Синода СПЦ који Методија проглашава за епископа будимљанско-никшићком.

– У сједници од 29. маја сагласно прописима светих канона изабрао је епископа диоклинско Методија за епископа епархије будимљанско-никшићке – навео је владика Хризостом.

Он је позвао сво свештенство и вјернике да преосвећеног епископа слушају као учитеља и пастира и да љубаљу и сарадњом доприносе да он успјешно овавља своју дужност.

Епископ је уведен у трон епархије, а владике су га увеле у манастир.

image

Патријарх Порфирије држи говор, окупљени поручују да је владика Методије „Достојан“.

– Црква није од овога свијета, а неки хоће да је увуку у земаљско блато. Није ту да би учествовала у расправама ко је у праву, а ко није. Бива поражен свако ко крене на цркву, јер њој одолијевају и врата Ада – поручио је патријарх.

 – Ви данас постајете епископ ове епархије, многи ће очекивати оно што не можете да им пружите, знаћете да је Христос почетак и крај ваш – поручио је патријарх Методију.

image

image

Звона на манастиру Ђурђеви ступови најавила долазак патријарха Порфирија и митрополита Јоаникија. Почела литургија.

Вјерници и званице пристижу у манастир Ђурђеви ступови.

Кренула је аутоколона из Плава и Мурине.

image
image

Патријарх је стигао јуче око 17 сати стигао у Ђурђеве ступове уочи устоличења епископа будимљанско-никшићког Методија и након вечерње службе поручио да свако ко говори да Црква има политичке тежње обмањују народ.

 – Наши сродници и браћа који не мисле као ми су заведени и зато ћу поновити: дух литија је показао наш став. Критиковали су ме што у Подгорици нисам поменуо црногорски народ. Нека мисли ко шта хоће и нека се декларише како хоће, али ко је Васојевић он припада српском народу – јасан је патријарх.

Методиjе jе изабран за епископа будимљанско-никшићког на Светом архиjереjском сабору СПЦ у маjу.

Izvor: https://www.dan.co.me


Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.