Категорије
Друштво

Патријарх Порфирије: Срби у Сарајеву живе најмање од 14. вијека

Према његовим ријечима, треба оставити високо и високопарне ријечи и свјетске политике и теорије и спустити се на најнижу могућу тачку вјере у Бога

Његова светост патријарх српски Порфирије рекао је у бесједи у Саборној цркви у Сарајеву да православни Срби у овом граду живе најмање од 14. вијека и моле се Богу о чему свједочи и овај стари храм, те да различитости нису ту да би раздвајале већ окретале људе једне према другима.

 – На само неколико стотина метара налазе се богомоље народа других вјера, које све потичу из истог корјена – стваралачке љубави своје“, рекао је српски патријарх.

Препознавајући свој идентитет и различитост, он је навео да то није дато да би раздвајало већ било одскочна даска која баца једне према другима у загрљај.

 – Не треба да дозволимо да споља неко насилно показује и указује. Као они који вјерујемо у Бога треба да будемо отворени једни према другима, да разговарамо једни са другима, да размјењујемо искуство и љубав што је много више од једног спољашњег често политичког и политикантског дијалога – истакао је партијарх Порфирије.

Према његовим ријечима, треба оставити високо и високопарне ријечи и свјетске политике и теорије и спустити се на најнижу могућу тачку вјере у Бога.

 – Нема те вјере у Бога која је уткана у темеље овога града, а да не упућује да је сваки човјек Богом створен, да нико не постоји без оног другог и да не постоји онај који може рећи да му други није потребан. Долазићемо овдје у духу Јеванђеља и мира и да се утврђујемо у вјери. Мир треба да буде алфа и омега наших хтијења и напора“, нагласио је српски патријарх.

Он је додао да је мало рећи да му је срце испуњено истинском радошћу што је по благослову и позиву митрополита дабробосанског Хризостома стигао у Саборну цркву, предивни град Сарајево и ову земљу.

 – Сарајево је град, иако опточен планинама, ипак отворен са све четири стране свијета. Ово је јединствен град по богатству и љепоти оних који су га стварали са свим својим различитостима –  рекао је патријарх Порфирије.

Он је нагласио да је мало оваквих градова у свијету, а да их у Европи готово и нема.

 – Много пута је било да нисмо препознавали једни друге, као ни себе као једнога, а често нисмо знали ко смо и шта смо, јер смо заборављали апостола Павла који је говорио ко смо и шта смо. Много пута падали смо појединачно и колективно, али исто тако историја нас учи да смо после сваког промашаја и пада налазили начина препознамо једни друге – рекао је патријарх.

Зато, сматра, не треба да чуди што смо једни са другима прожети, те указао да је то све промисао Божија.

У Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву вечерас је служена доксологија у част Његове светости који је стигао у посјету Митрполији даборбосанској. Уз српског патријарха служили су митрополит Хризостом и бројно свештенство.

Српски патријарх ће сјутра у 9.30 часова служити Свету архијерејску литургију у Саборном храму, уз саслужење митрополита, епископа и свештенства.

Izvor: https://www.dan.co.me


Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.