Категорије
Актуелно

Na dnevnom redu i inicijativa o Đukanoviću

Predlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović povrijedio Ustav na dnevnom je redu sjednice Skupštine Crne Gore, koja počinje danas. Ako inicijativa prođe Skupštinu, odluku o postojanju ili nepostojanju povrede Ustava donosi Ustavni sud.

Po Ustavu, predsjednika Crne Gore Skupština može razriješiti kada Ustavni sud utvrdi da je povrijedio Ustav. 

Pokretač ove inicijative je Klub poslanika Socijalističke narodne partije (SNP), a podržao je potpisima največi broj predstavnika parlamentarne većine.

SNP je u obrazloženju naveo da je Đukanović 28. avgusta na Cetinju kazao da “nije pametno insistirati na ustoličenju u tom gradu, već je pametno to izmjestiti iz Cetinja i obaviti u nekom od mnogobrojnih hramova u drugim gradovima”.

“Nadam se da neću biti u situaciji da 5. septembra budem na Cetinju, tamo gdje budu Cetinjani i gdje je većinska Crna Gora, gdje se brani dostojanstvo države“, rekao je Đukanović.

SNP smatra da je takvim postupanjem Đukanović grubo povrijedio član 14. Ustava Crne Gore koji propisuje da su vjerske zajednice odvojene od države, kao i da su one ravnopravne i slobodne u vršenju vjerskih obreda i vjerskih poslova.

„Takođe je Đukanović prekoračio okvir nadležnosti predsjednika Crne Gore propisanih članom 95. Ustava”, naveli su iz te partije.

Iz Demokratske partije socijalista (DPS), čiji je Đukanović lider, kazali su ranije da su motivi za pokretanje inicijative isključivo politički i da je to mržnja prema DPS-u i Đukanoviću. 

Izvor: tcg.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.