Категорије
Актуелно

Усвојен Буџет за наредну годину, дјечији додатак до 18 година, обештећење мајкама…

Подржана је иницијатва за смjену министарке Весне Братић, министра Ђорђа Радуловића и министра Александра Стиjовића, изабрани су чланови Тужилачког савјета

Посланици Скупштине Црне Горе изгласали су Предлог закона о буџету за 2022. годину са 42 гласа „за“ и 30 против. Усвојен је и предлог одлуке о задуживању Црне Горе за наредну годину. 

Предсједник парламента Алекса Бечић казао је да је на буџет било поднијето 173 амандмана.

Изгласани су чланови Тужилачког савјета. Одбор за политички систем, правосуђе и управу утврдио je предлог за избор четири члана Тужилачког савјета из реда угледних правника. Подршку су добили Синиша Газивода, Милош Вуксановић, Боривоје Ђукановић и Филип Јововић

Подржана је иницијатва за смjену министарке просвjете, науке, културе и спорта Весне Братић, министра вањских послова Ђорђа Радуловића и министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Александра Стиjовића. Усвојен је  предлог закона о измјенама и допунама Закона о раду – минимална зарада 450 еура. Изгласан је и предлог закона о медицински потпомогнутој оплодњи. Посланици су изгласали обештећење мајкама са троје или више дјеце, дјеца до 18 година примаће додатак. Повећана је минимална пензија.

Дневни ред чини предлог одлуке о измјени одлуке о образовању Одбора за свеобухватну изборну реформу. Посланици су изгласали предлог закључка – интерпелација за претресање питања у вођењу политике Владе у области просвјете, као и предлог закључка – Интерпелација за претресање питања у вођењу политике Владе у области вањских послова.

Скупштина Црне Горе разријешила јепредсједника и члана Савјета Агенције за заштиту личних података и слободан приступ информацијама Сретена Радоњића и Бојана Обреновића.

Иницијативу за њихово разрјешење поднијели су посланици Демократског фронта, због тога што је, како су образложили, Савјет у марту прошле године донио мишљење да се јавно објаве имена и адресе боравка особа које су биле у самоизолацији.

Црногорски парламент је за члана Савјета Агенције за електронске медије именовао Милана Радовића.

О буџету и амандманима

Након паузе, посланици су са 41 глас изгласали буџет за наредну годину у начелу. Против је било 29 посланика, два је било уздржано. Након тога разговарало се о амандманима на предлог закона о буџету.

Посланица СНП-а Мира Пауновић казала је да незапослени заслужују 100 еура мјесечно. Посланик Покрета за промјене Бранко Радуловић, повукао је своја два амандмана.

Izvor: https://www.dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.