Категорије
Друштво

ЕУРОПОЛ: Одузето 1, 530 комада ватреног оружја, у акцији учествовала и Црна Гора

До недавно, већина празног оружја заплењеног у Европи увезена је у ЕУ из Турске.

Укупно 1 534 комада ватреног оружја заплењено је у међународној операцији за спровођење закона усмереној на илегалну трговину конвертованим алармним и гасним оружјем, саопштено је на сајту ЕУРОПОЛА. У овој акцији учествовала је и Црна Гора.

-Ови пиштољи за испаљивање празном бојом постали су оружје избора за криминалце јер се лако могу конвертовати за испуштање бојеве муниције. Вјерује се да је такво ватрено оружје коришћено за убиство холандског криминалистичког репортера убијеног у Амстердаму у јулу прошле године. Ову операцију, познату као Conversus, водила је румунска национална полиција (Politia Romana) у оквиру Европске мултидисциплинарне платформе против криминалних пријетњи (EMPACT). Усредсређена је на недељу акције коју је координирао Еуропол између 13. и 17. децембра 2021. и укључивала је спровођење закона из 24 земље, поред Евроџаста и Европске комисије- саопштили су из ЕУРОПОЛА.

Резултати

Извршено претреса кућа: преко 260

Заплењених пиштоља за гас/аларм: 1 534

Заплењена муниција: 17 464 комада

Заплењена пиротехничка средства: 6 550 кг

-До недавно, већина празног оружја заплењеног у Европи увезена је у ЕУ из Турске. Турске власти су од тада промјениле своје законодавство како би одговориле на ову пријетњу. Једном у ЕУ, ово оружје се обично купује по ниској цијени на легалним тржиштима, прије него што се илегално прода у друге земље гдје је потребна дозвола за набавку, увоз и поседовање таквог оружја.

Акционој недељи је претходио оперативни узводни рад раније у току године на идентификацији купаца и дилера који су умјешани у ову илегалну трговину. Румунска национална полиција, заједно са бугарским и сјеверномакедонским колегама, прикупила је податке о продавцима које је потом анализирао Еуропол да би открио купце и сумњиве трансакциј- наводе из ЕУРОПОЛА. У акцији учествовала и Црна Гора

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.