Категорије
Друштво

Годишњица од највеће жељезничке несреће: Биоче је рана друштва и биљег немарности државe

У Биочу је урамљен биљег трајања и памћења људске немарности која је угасила животну енергију 47 људи и усадила хладноћу у срце њихових најмилијих, истакао је Влаховић, преживјели путник

Полагањем вијенаца на спомен-обиљежје у градском парку, јуче је у Бијелом Пољу обиљежена 16 година од жељезничке несреће на Биочу у којој је погинуло 47, а повријеђено више од двије стотине путника. Породице настрадалих, преживјели путници, делегација Општине Бијело Поље и бројни суграђани одали су још једном почаст жртвама најтеже жељезничке несреће у Црној Гори.

Преживјели путник Веско Влаховић саопштио је да је на Биочу „урамљен биљег“ памћења и људске немарности која је угасила животе 46 људи.

image

– У Биочу је урамљен биљег трајања и памћења људске немарности која је угасила животну енергију 47 људи и усадила хладноћу у срце њихових најмилијих. Ми се и након 16 година од трагичног догађаја са пијететом присјећамо, али се и подсјећамо лакоће заборављања многих који су требали да воде рачуна да се то не деси. Очекујемо да се то не понови, јер како је и на овом споменику написано, „Озбиљни народи не заборављају, већ кроз вјековно памћење воде рачуна да се то не понови, бирају нове путеве у срећнију и бољу будућност“ – истакао је Влаховић.

Он је казао да је Бијело Поље нека друга хуманија Црна Гора, град који показује свој однос према настрадалима, од којих је навећи број био из ове средине.

– Хвала вам што сте дошли да са нама подијелите ове тренутке присјећања и подсјећања–нагласио је Влаховић.

Горан Војиновић, предсједник НВО „Воз непребола“, навео је да имена, институција, питања и доказа има безброј, али не и одговора.

– Питања су за Милисава Драгојевића, да ли би воз прошао мјесто удеса да је шина била исправна (саопштио потврдно) и ко је одговоран за тај проспуст, питање за Решада Нухоџића – ко су ти многи други који би требало да одговарају за несрећу на Биочу (саопштио нам у непосредном разговору), као и питање за Слободана Дробњака – ко су многи други који би требало да одговарају и шта му је наредио директор Андријашевић, кад му је рекао да воз стоји у Лутову и да је у квару (зашто је наставио са вожњом зна он и онај ко му је наредио). Питање и за државног тужиоца Вучковића који је у име државе актер судског процеса (због чега је скинут са суђења), али и питање за суткињу Бранку Бошковић, зашто се прије завршетка суђења извињавала због пресуде коју ће донијети. Питања за Алексу Бечића, зашто није било контролног саслушања, за министра Милојка Спајића да утврди ко је покрао новац од хуманитарне помоћи, Милана Кнежевића да пита министра полиције и да утврди ко је и на основу чије одлуке одузео магнетни диск са станице у Подгорици, дан након несреће. И све избрисано са њега – истакао је он.

Izvor: https://www.dan.co.me


Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.