Категорије
СНП

Јоковић за ИН4С: Нису нам битне фотеље, него реализација наших програмских циљева!

„Као демократска партија омогућили смо широку расправу о мањинској Влади, али и о свим питањима. Нису сви на тим сједницама по општинским одборима били за ову идеју, али смо се договорили да сви испоштујемо вољу већине и она се испољила на сједници Главног одбора“, поручио је у интервјуу за ИН4С лидер СНП-а, Владимир Јоковић

Након што је на сједници Главног одбора СНП-а донијета одлука о учешћу ове странке у мањинској Влади бура у црногорској јавности не јењава.

Одлуку СНП-а осудиле су Демократе, а посебно ДФ, као њихов партнер из побједничке коалиције „За будућност Црне Горе“, чији су функционери и активисти преплавили портале и друштвене мреже осудама и доминантним констатацијама да је преварено чланство, политички завјет оснивача партије Момира Булатовића и да је СНП ушао у неповратни процес нестанка са црногорске политичке сцене.

О свему томе разговарали смо са лидером ове партије, Владимиром Јоковићем.

ИН4С: Који су основни мотиви због којих сте одлучили, Ви лично, али и странка, да уђете у процес конституисања тзв. мањинске Владе?

Јоковић: Црна Гора је уморна од ровова, шанчева и подјела свих врста. Основни мотив за улазак у ову мањинску Владу, која би била формирана и без нас, а која је ограниченог мандата – тачније до предсједничких избора сљедеће године, јесте испуњење наших програмских опредјељења и циљева.

У овом тренутку нама функције нису биле лајтмотив за улазак. То су, заиста, споредне ствари. Али, борба против криминала и корупције, потписивање Темељног уговора са СПЦ што прије, обавезни Попис становништва у овој години, сређивање бирачког списка, одмрзавање преговарачког процеса са ЕУ, Отворени Балкан, деблокада правосуђа, Закон о поријеклу имовине, наставак процеса Европа сад, враћање инвеститора, реформа изборног законодавства и друго, свакако су наши основни циљеви.

Увјерен сам да без помирења у Црној Гори нема бољитка нити напретка Црне Горе по било ком основу.

ИН4С: Раније сте одговорили на позив ДФ-а да нећете вратити мандате коалицији За будућност Црне Горе. Осјећате ли политичку одговорност према највећем конституенту побједничке коалиције, поготово у контексту изјаве лидера ПзП-а, Небојше Медојевића, да је СНП постао саставни дио коалиције захваљујући највише предсједнику НСД-а, Андрији Мандићу?

Јоковић: У својој часној историји СНП Црне Горе је давао нештедимице и несебично мандате својим коалиционим партнерима, од којих су неки и данас на црногорској политичкој сцени, а све зарад вишег циља, промјене режима и система вриједности код нас. Никада то нисмо потенцирали, а неки су због наше коректности задржали парламентарни статус и наставили политичко дјеловање.

Што се тиче враћања мандата, што ових дана неки актуелизују, можемо рећи да су тих 5 мандата наши и да нема тога ко може израчунати колико је чији удио у 133 хиљаде гласова наше изборне коалиције. Лично, мислим да бисмо сами исвојили и више од 5 мандата.

ИН4С: У више наврата истакли сте да су приоритети СНП-а у мањинској Влади Темељни уговор, попис, изборно законодавство… Да ли су то приоритети и мандатара Абазовића и како мислите да ускладите ваше визије функционисања будуће Владе са принципима осталих конституената, поготово оних који долазе из реда мањинских странака?

Јоковић: У уводу сам казао нешто о нашим приоритетима. Платформа коју смо понудили је прихватљива и води ка стабилизацији општег стања у друштву. Стога, не сумњам да се поклапа са приоритетима и жељама других конституената будуће Владе.


ИН4С: Посланица СДП-а, Драгиња Вуксановић Станковић, саопштила је јавно да за СНП не би требало да има мјеста у Влади уколико не заузме „пожељни став“ према ситуацији у Украјини, Сребреници и, како је рекла, не призна црногорску нацију. Како мислите да ријешите тај проблем?

Јоковић: СНП је увијек била за мир и договор, како у свијету, тако и код нас. Много смо жртава дали за мир и слободу и добро знамо шта значи рат. Увијек је боље „ратовати причом“ и размјеном аргумената, а не размјеном пушчане или топовске паљбе. Стога, дижемо глас за мир и живот. Ми смо доживјели рат када је нападнута наша отаџина СРЈ 1999. године, па знамо шта значе дјечије сузе и страхови.

Надамо се и очекујемо да дође до престанка сукоба у Украјини, а о свим питањима – евентуалним резолуцијама,
изјаснићемо се када за то дође вријеме.

ИН4С: Очекујете ли турбуленције у странци. Неколико општинских одбора је изразило чврт став против уласка СНП-а у мањинску Владу, свједочимо и бројним јавним иступима одређених функционера и дугогодишњих чланова ваше партије који нису задовољни овом одлуком…

Јоковић: СНП је свих ових година био једна породица, коју су њени чланови доживљавали као организацију гдје могу јасно изразити свој став по било ком питању. Као демократска партија омогућили смо широку расправу о мањинској Влади, али и о свим питањима. Нису сви на тим сједницама по општинским одборима били за ову идеју, али смо се договорили да сви испоштујемо вољу већине и она се испољила на сједници Главног одбора. Ријеч је о нашим часним и уваженим члановима.

За нас, сви они су једнаки и поштовани. И оних 97 што су подржали улазак СНП-а у Владу, али и оних 32 што су били против. И они по одборима који су били за и они који су били против. Обавезали смо се да поштујемо став већине. Било је и раније тешких одлука, турбуленција и одлазака, али су идеја СНП-а и њено ткиво преживјели. Били смо стамени и трајаћемо још дуго. Јер, као што је рекао владика Његош: Тврд је орах воћка чудновата…“.

ИН4С: Шта очекујете да ћете, као странка, добити од ресора у Влади? Да ли имате одређене жеље, у смислу постојања кадрова и реформских идеја које посебно планирате да реализујете у оквиру мањинске Владе?

Јоковић: У СНП-у постоје стручни и квалитетни људи који су се доказали у својим професијама. У овом тренутку нисмо преокупирани конкретним кадровским решењима, већ смо окренути ка могућностима да остваримо наша програмска опредјељења и принципе, за добро свих нас у Црној Гори.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.