Категорије
СНП

Не враћамо ДПС на власт у Црној Гори

ИНТЕРВЈУ: ВЛАДИМИР ЈОКОВИЋ, председник Социјалистичке народне партије

Зар мислите да бисмо, после историјске победе у августу, кренули у некакве договоре са ДПС-ом? Зар мислите да бисмо на било који начин помагали партију која је извор свих подела у Црној Гори? Ту врсту нашег политичког самоубиства нећемо никоме приуштити

Подгорица – Одговорно тврдим, а време ће то показати, да потписани Меморандум о сарадњи са УРА и мањинским партијама представља почетак помирења у дубоко подељеној Црној Гори. Једина смо партија која је од 1997. године истрајавала у борби за рушење режима Мила Ђукановића. Зар мислите да бисмо, после историјске победе у августу, кренули у некакве договоре са ДПС-ом? Зар мислите да бисмо на било који начин помагали партију која је извор свих подела у Црној Гори? Наравно да је реч о најобичнијим спекулацијама. Ту врсту нашег политичког самоубиства нећемо никоме приуштити. Сви заборављају да су стотине наших чланова прошле најгору политичку голготу за време владавине ДПС-а, и то је нешто што никада нисмо, нити ћемо заборавити, каже у разговору за „Политику” Владимир Јоковић, председник Социјалистичке народне партије, која је, на изненађење политичке јавности у Црној Гори, донела одлуку да се придружи мањинској влади коју ће предводити Дритан Абазовић.

Било је изненађења због ваше одлуке.

Сложићу се са свима који тврде да то није нимало лако јер на европском путу помирења стоји и стајаће хиљаде препрека. СНП, као одговорна партија, не би ни улазио у ову причу да није сигуран да ће заштитити све оно што представља наше политичке, али и државничке интересе. Одлуку о учешћу у влади није било нимало лако донети, имајући у виду различите, првенствено злонамерне оптужбе да желимо некакву заједничку причу са ДПС-ом. Те неистине су се појавиле оног тренутка када смо, скупа са УРА и мањинским партијама, потписали Меморандум о сарадњи.

Оптужују вас да враћате ДПС на велика врата и да ће мањинска влада бити инструмент у рукама Мила Ђукановића?

С највећом индигнацијом одбацујем оптужбе да на било који начин наша партија враћа на, како кажу, велика врата ДПС. Тешке, али и злонамерне и крајње неистините оптужбе. Све оне који сумњају подсећам да смо давне 1998. године ушли у беспоштедну борбу против свега онога што је у политичком смислу представљао ДПС. И увек смо били носиоци те борбе, трпели најжешће ударце и прогоне. Одговорно тврдим да су наши чланови прошли највећу политичку, али и животну голготу на овим просторима. Од остајања без посла, привођења, хапшења, различитих врста малтретирања, до тога да ниједан наш истакнути члан није могао да се запосли. Та борба је била и када смо стали на чело литија, излазили на савезне изборе, када смо бранили српски језик, и када смо се борили за заједништво са братском Србијом, и када смо осуђивали признање Косова. Увек у првим редовима и на бранику оне истинске, његошевске Црне Горе. Никада нисмо имали дилему да је српски језик тај којим се говорило и говори на овим просторима, да Српска православна црква има своје историјско упориште на овим просторима, као што смо сигурни да нема те политике која може угрозити братске односе Црне Горе и Србије.

И све време те борбе Мило Ђукановић је имао искључиви циљ да уништи СНП. Нису бирали ни начин ни средства, од директних напада, преко метода тајних служби до подстрекавања и давања подршке онима који су зарад својих фотеља напуштали часно чланство наше партије. И сад долазимо у апсурдну ситуацију – прозивају нас за издају они који су на сваком кораку издавали изворне принципе своје партије, прозивају нас за издају језика они који су изгласали Устав и црногорски језик, прозивају нас за издају цркве, а ми смо били у првим редовима на литијама и као услов број један постављамо безусловно потписивање Темељног уговора с нашом, Српском православном црквом. И овде желим да нагласим да када овако посложимо и поједноставимо ствари, наше истрајно чланство разуме потребу историјског помирења.

Зашто вас онда нападају коалициони партнери из победничке коалиције са избора 2020?

Искрено смо, као увек до сада, ушли пред августовске, историјске изборе као део коалиције „За будућност Црне Горе”, те ни тада, као ни касније нисмо постављали никакве ултиматуме или на било који начин подредили заједнички успех уско партијском интересу. Једини и искључиви циљ била је победа на изборима, која је уједно представљала и историјски, демократски искорак наше државе. Подсећам да смо безусловно подржали и носиоца листе, којег су предложили партнери из Демократског фронта. После победе нисмо имали никаквих захтева, верујући да би нова, политичка влада била најразумније, али и најлогичније решење. Уместо тога, добили смо другачију, наводно експертску владу, уз чврста обећања да се суштински предизборни циљеви неће ни у једном делу мењати. Основни циљ је био демонтажа претходног режима, економски опоравак, одлучна борба против корупције и криминала, као и враћање статуса нашој историјској, канонски признатој цркви. Нажалост, присуствовали смо неодлучности извршне власти да одговори историјском задатку и сведочили свакодневним мимоилажењима, нелогичностима, смени министара и формирању новог политичког чиниоца. Да занемаримо и оставимо по страни маћехински и неодговоран однос према СНП-у, влада Здравка Кривокапића није испунила обећања дата нашим грађанима. Морам вас подсетити да незадовољство радом актуелне владе није последица партијског хира Социјалистичке народне партије. У једном тренутку били смо сведоци чињенице да је влада уживала подршку само неколико посланика. И тада и касније били смо фактор мирења, договора и окупљања за евентуално превазилажење подела.

Рекли сте да су ваши услови за улазак у мањинску владу неулазак ДПС-а, СД-а и СДП-а, као и потписивање Темељног уговора са СПЦ, али и попис, усвајање закона о лустрацији…

Све ово што сте набројали само је део принципа за које се залажемо и чврсто верујемо у њихово остварење. Да будем јасан, никога не уцењујемо, али постоје разлози за сваки од наведених услова. Пре свега, морамо се још једном подсетити да су историјске литије биле одговор на понижавајући и дискриминаторски однос према Српској православној цркви владе са ДПС-ом на челу. Потписивање Темељног уговора мора бити у приоритетима. Друго, СДП и СД су део губитничког пројекта и као такви не могу представљати фактор помирења. Даље, поглавља 23 и 24 морају одговорити европским захтевима. Сви врло добро знамо да је у питању одлучна борба против организованог криминала и корупције на свим нивоима. Као део тог ланца видим и договор поводом избора врховног државног тужиоца, избор судија Уставног суда, као и избор преосталих чланова Судског савета. Свакако да је потребно усвојити препоруке ОЕБС-а и ОДИХР-а које се тичу изборне реформе и професионализације Државне изборне комисије. У набрајању приоритета никако не смемо заборавити Закон о агенцији за националну безбедност и потпуну реформу службе безбедности.

Ви сте лидер просрпске партије, зашто вас онда нападају остале партије сличне оријентације?

Морам вас исправити. СНП је грађанска партија и ми смо поносни на ту чињеницу. Истина је да за нас гласа доминантно просрпско бирачко тело, али нас радује и то што имамо и гласове припадника других националности. Уосталом, последњи локални избори у Петњици потврдили су наш грађански капацитет. У тој општини смо освојили одборнички мандат и имаћемо свог представника у локалном парламенту, а то је врло битна потврда да смо на исправном политичком курсу и да не делимо по националној или некој другој основи. С друге стране, неспорна је чињеница да највећи број гласова добијамо од припадника српског националног корпуса. Власт, оличена у ДПС-у и њеним коалиционим партнерима, дискредитовала је српски народ, односно партије, које су доминантно просрпске провенијенције. Све је то довело до огромних подела, које су трајале пуне три деценије. Управо захваљујући стварању тих и таквих подела режим Мила Ђукановића је владао и опстајао, константно играјући на карту националних тензија. С друге стране, дубоко верујем да ће се у новој влади равноправно наћи представници свих националних структура, те да ће сви моћи равноправно да учествују на свим конкурсима, без обзира на националну, верску или неку другу припадност. Поставља се логично питање зашто присуствујемо оволикој медијској харанги, која се непрестано води против наше партије. Ми у СНП-у врло добро знамо шта значи политичка борба, те да је у њој дозвољено све и свашта, али нећемо дозволити да разним подметачинама и неистинама покушавају да искриве право стање политичких дешавања. Посебно нећемо дозволити да на било који начин неко инсинуира да је овим нешто урађено против интереса српског народа, коме и лично припадам.

Председник Нове српске демократије Андрија Мандић захтевао је да СНП врати мандате јер се „с поклоњенима не може трговати”. Како то тумачите?

Изузетно ценим и поштујем све оно што је Демократски фронт урадио како би се десиле толико жељене промене у нашој држави. Свакако да је огромна и неспорна улога Андрије Мандића, као једног од вођа тог покрета. С друге стране, оно што никако не могу дозволити да било ко спори освојене мандате наше партије јер сам више него сигуран да би на било који начин изласка на изборе наша партија освојила и више мандата.

Да ли ће учешће у мањинској влади условити нове поделе, па и цепање партије на чијем сте челу?

Истина је да је могућност нашег учествовања у новој влади довела до различитих мишљења у оквиру наше партије. Лично мислим да смо и на тај начин показали висок степен демократског капацитета. Изузетно поштујем и ценим сваког нашег члана који изражава бојазан и на другачији начин види улогу СНП-а у овом процесу. Опет, постоје органи наше партије и чврсто верујем да је последња одлука Главног одбора још једна у низу храбрих и одлучних, те да ће временом допринети стабилизацији и расту нашег политичког рејтинга.

Izvor: https://www.politika.rs

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.