Категорије
СНП

Šef poslaničkog kluba SNP CG Dragan Ivanović bio je gost emisije „Slobodna zona sa Draženom Živkovićem“ i govorio na temu bezbjednosnih izazova u Crnoj Gori

Ivanović: Nekad je policija imala operativne saradnike sa kriminalcima, danas kriminalci imaju operativne saradnike sa policajcima

Šef poslaničkog kluba Socijalističke narodne partije (SNP) u Skupštini Crne Gore i član odbora za bezbjednost i odbranu Dragan Ivanović kazao je gostujući u emisiji „Slobodna zona sa Draženom Živkovićem“ da se nada da će sjednica Odbora za bezbjednost otkriti mnoge detalje.

„Preko sredstava informisanja crnogorska javnost je dosta saznala. Ja se nadam da će prilikom saslušanja doći do novih podataka. Mi u Crnoj Gori odavno ukazujemo na nešto ovako. Sprega kriminala i vlasti DPS-a je to dovela. Sva opozicija je ukazivala na to. Sve znate kako je teklo, i ispalo je da smo u pravu. Na odboru na bezbjednost smo preuzeli inicijativu i kazali da je sramota za malu Crnu Goru da dva kriminalna klana predstavljaju pogan i napast za cijeli region.“, kazao je on.

Ivanović se upitao šta se to desilo da cijeli region priča o nama.

„Kako smo došli do toga da imamo dva najjača klana? Sad smo došli do toga da nam neko drugi servira podatke. Mi smo Tužilačkim savjetom pokrenuli priču sa obnovom pravne države. Ono što radi odbor je jako pohvalno. Itekako smo značajno doprinijeli da se stvari pokrenu sa mrtve tačke. Vršićemo pritisak i na SDT-a i na policiju i na Tužilaštvo uopšte da se ovaj proces dovede do kraja i da se građani uvjere ko je šta radio – bio on običan građanin ili predsjednik države.“, kazao je on.

Ivanović kaže da se stvorio takav ambijent gdje niko više ne može biti nedodirljiv.

„Da li je bivši Glavni specijalni tužilac imao ove podatke, pitamo se. Sjećamo se da je on kazao da su pojedini predmeti završeni, ali rezultata nema. Da li će novi specijalni tužilac u fiokama gdje je bivši radio naći neke interesantne stvari? Koga je štitio, brzo će se znati.“, kazao je Ivanović.

Ivanović kaže da Specijalni tužioc ima pravo da bira tim i da to treba da da garanciju da može da radi dobro na malom prostoru Crne Gore.

„Šta se dešavalo prethodnih godina? Rast kriminalnih grupa koje su zabavile i cijeli svijet. Posle svega ovoga svi znaju gdje je Crna Gora. Imam povjerenje u novog tužioca. Vidim da je formiran novi specijalni tim. Kvalitetna akcija Uprave policije je dovela do rezultata kod Kavčana. Svaka policijska akcija pored toga što izvršava ovo ima i poruku. Problem Crne Gore koji traje dugo godina je to što policajci nisu smjeli da pišu operativne izvještaje za posebne izvršioce krivičnih djela jer je postojala veza unutar policije sa kriminalcima.“, kazao je on.

Ivanović kaže da su operativna saznanja bila od značaja i da je nekad bilo da policija ima operativne saradnike sa kriminalcima a sad kriminalci imaju operativne saradnike sa policajcima.

Na pitanje voditelja da komentariše izbor novog direktora ANB-a Sava Kentere, Ivanović kaže da je to mjesto trebalo da pripadne SNP-u i da izgleda vidimo da ne mogu Srbi dobiti bezbjednosni sektor.

„Na vrhu bezbjednosnih struktura dolaze početnici. Ne možemo očekivati dobre rezultate. Retorika pojedinaca u ovoj vladi, govoreći o Krivokapiću, mi se ne sviđa. Upozoravam sve te koji koriste tu retoriku u trenutku kad moramo imati dobre odnose sa svim susjedima, i da prema Srbiji moramo biti najviše okrenuti. To mora biti crnogorska politika. Šta to znači od strane Ranka Krivokapića, ja mislim da on to mora objasniti.“, kazao je on.

Na pitanje kako je moguće da on sa svojim stažom nije bio bolji kandidat za ministra unutrašnjih poslova, Ivanović kaže da u prethodnoj vladi on očigledno nije bio dovoljni ekspert, ali i da je u ovom slučaju posao prepustio mlađem kolegi.

„SNP je bio jasan. Mi smo Srbi u njoj većina, iako imamo sve. Mi smo jedna od rijetkih partija koja je građanske profilacije, iako smo to teško dokazali. Mi ćemo se boriti da svi u Vladi i državi Crnoj Gori imaju ista prava. Retorika sa kojom je počeo Krivokapić mi se ne dopada. Ipak, mi ćemo da vodimo računa o svima.“, kazao je on.

Ivanović kaže da je dobro što je SNP u vladi i da su prioriteti i dalje jasni po prvom sporazumu. Žao mu je Demokratskog fronta kako se 42. vlada ophodila prema njima.

„Kada se pomenuo sastanak gdje je odlučeno da DF ne može biti dio vlade. Prema tome sve ovo što se desilo, i Demokrate i oni, mogla se napraviti vlada od svih.“, kazao je on.

Ivanović kaže da je Vlada usaglasila primjerak Temeljnog ugovora koji je poslat Patrijaršiji i da je to učinio ministar pravde Marko Kovač.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.