Категорије
СНП

Predsjednica Skupštine razgovarala sa ambasadorom Republike Italije

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sastala se danas sa Nj.E. Lukom Zeliolijem, ambasadorom Republike Italije u Crnoj Gori.

Uz zahvalnost na čestitki predsjednika italijanskog Parlamenta, predsjednica Đurović je pozdravila kontinuiran dijalog i sadržajne odnose između dvije prijateljske države. Ona je ocijenila saradnju sa Italijom konstruktivnom na nivou susjeda i partnerstva u NATO savezu i izrazila očekivanje da će bilateralna komunikacija biti ojačana i budućim članstvom Crne Gore u EU. Predsjednica Đurović je zahvalila na snažnoj podršci i zalaganju Italije u procesu pridruživanja zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji i izrazila očekivanje da će se oni nastaviti u aktuelnom izazovnom bezbjednosnom trenutku.

Predsjednica je poseban akcenat stavila na kvalitetnu međuparlamentarnu saradnju koja se duži niz godina održava i nadograđuje, te izrazila očekivanje da će ona biti nastavljena i u narednom periodu, kako na nivou predsjednika parlamenata, tako i na nivou radnih tijela dva parlamenta.

Tokom razgovora, predsjednica je upoznala ambasadora sa stepenom podrške crnogorskih građana evropskim vrijednostima i naglasila da upravo ta činjenica predstavlja ideju vodilju oko koje se okupljaju svi subjekti nove parlamentarne većine.

„To je i bio cilj da se nova parlamentarna većina formira kako bi ubrzala reformske procese u ključnim poglavljima“, kazala je predsjednica Skupštine.

Ona je naglasila da je Crna Gora jedina država kandidat u regionu koja je otvorila sva pregovaračka poglavlja, što je izuzetno značajna činjenica. Predsjednica je izrazila očekivanje da ćemo u najskorijem periodu ispuniti uslove iz privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 s obzirom da je naš prioritet dobijanje Izvještaja o ispunjenju privremenih mjerila kako bismo ušli u fazu postepenog zaključivanja pregovora i eventualnog dobijanja datuma pristupanja EU do kraja mandata aktuelne vlasti. U tom smislu, ona je istakla da vjeruje da postoji velika odlučnost premijera i članova Vlade da ulože maksimalne napore u pravcu sprovođenja potrebnih reformi na putu ka EU. 

Predsjednica je ukazala i na značaj regionalne saradnje i istakla da Crna Gora treba da bude pozitivan primjer u susjedstvu i šire, te da je intenzivna saradnja između zemalja Zapadnog Balkana okolnost koja olakšava proces pridruživanja EU.

Ambasador Zelioli je izrazio zadovoljstvo sveukupnim bilateralnim odnosima, ističući da Italija snažno podržava evropsku integraciju Crne Gore. On je prenio poruku i želju italijanske Vlade da se ubrza proces proširenja EU na zemlje Zapadnog Balkana i podsjetio da je od posebne važnosti da one posvećeno sprovode reformske procese kako bi njihova integracija bila znatno dinamičnija.

Ambasador Zelioli je pohvalio posvećenost nove parlamentarne većine u dijelu evropske aspiracije i naglasio da je Italija bila i ostaje uz Crnu Goru. Govoreći o potencijalima za saradnju, ambasador je naveo da, uz tradicionalno dobre odnose u oblasti kulture i ekonomije, Italija pruža podršku našoj zemlji i u ključnim reformama u dijelu vladavine prava i poglavlja 23 i 24. On je naglasio da novi politički kontekst zahtijeva institucionalni dijalog i pozdravio činjenicu da se nakon krize došlo do pronalaženja rješenja u okviru demokratskih institucija.

Ambasador Zelioli je ohrabrio predsjednicu Đurović da tokom mandata unapređuje ne samo dijalog sa izvršnom vlašću, već i dijalog između parlamentarne većine i opozicije. Inkluzivan dijalog, prema riječima ambasadora, doprinosi odlučnijem djelovanju na putu ka EU.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o stanju u crnogorskoj ekonomiji i o italijanskim investicijama, a ovom prilikom ambasador je predstavio predsjednici Đurović Kandidaturu Rima za EXPO 2030. godine.

Izvor: https://www.skupstina.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.