Категорије
СНП

Đurović – Gašparikova: „Crna Gora snažno vrednuje saradnju sa UNDP“

“Poslanice i poslanici imaju zakonodavnu i nadzornu ulogu, ali i jedinstvenu poziciju da usvajaju zakone i politike uvažavajući rodnu dimenziju i različitost potreba, zasnovane na podacima, vodeći računa da u procesu reformi niko ne bude zapostavljen”

UNDP je pouzdan i aktivan partner Crne Gore u realizaciji prioritetnih razvojnih ciljeva, ocijenila je predsjednica Skupštine Danijela Đurović.

Ona je u razgovoru sa stalnom predstavnicom UNDP-a u Crnoj Gori, Danielom Gašparikovom izrazila zadovoljstvo intenzitetom i dinamikom zajedničkih aktivnosti, stepenom realizacije planiranih projekata i strateški orijentisanih programa koji u potpunosti prate razvojne potrebe Crne Gore u kontekstu EU integracija.

„Crna Gora snažno vrednuje saradnju sa UNDP-em“, kazala je Đurović i izrazila uvjerenje da će se, na temeljima dosadašnje prakse i iskustva, partnerstvo sa UNDP-em nastaviti i nadograditi.

Đurović je, kako je saopšteno iz parlamenta, ukazala na važnost stručne, ekspertske i savjetodavne pomoći UNDP-a u jačanju crnogorskih institucionalnih kapaciteta.

Đurović je istakla da je suštinski važno pitanja rodnog senzibiliteta posmatrati i rješavati u širem kontekstu, koji ne bi bio ograničen isključivo na pojedično bavljenje ovim kompleksnim fenomenom.

„Predsjednica je naglasila da regulisanje pitanja rodne ravnopravnosti u zakonskim okvirima iziskuje rješenja koja podrazumijevaju utvrđivanje određenih kvota, kao modela koji jeste „nužno zlo”, budući da je nedovoljna zastupljenost žena u javnom i političkom životu evidentna“, kaže se u saopštenju.

Đurović je istakla i da je od presudne važnosti pronaći najadekvatnije modele koji bi kroz zakonsku regulativu, regulisali sankcionisanje i suzbijanje govora mržnje „budući da smo svjedoci da je takav diskurs sve više prisutan u javnom životu”.

Gašparikova je istakla ključnu ulogu parlamenta u postizanju Ciljeva održivog razvoja i ispunjavanju obaveza iz procesa pristupanja EU.

“Poslanice i poslanici imaju zakonodavnu i nadzornu ulogu, ali i jedinstvenu poziciju da usvajaju zakone i politike uvažavajući rodnu dimenziju i različitost potreba, zasnovane na podacima, vodeći računa da u procesu reformi niko ne bude zapostavljen”, dodala je ona.

Gašparikova se osvrnula na blisku saradnju UNDP-a i parlamenta kad je u pitanju zalaganje za veću zastupljenost žena na izbornim listama, ali i borba protiv svake vrste nasilja nad ženama, a naročito u javnom životu.

Ona je, kako se navodi, istakla spremnost UNDP-a da i dalje podržava razvoj plana sprovođenja nacionalno utvrđenih doprinosa za smanjenje efekta staklene bašte za najmanje 35 posto i usmjerenost na zelenu, pravednu tranziciju.

“Vjerujem da će parlament ulogu koju ima u oblikovanju reformskih procesa u zemlji i u narednom periodu sprovoditi većim učešćem zajednice i svih relevantnih partnera okupljenih oko zajedničkog cilja – stvaranja boljih uslova života i mogućnosti izbora za sve žene i muškarce u društvu”, rekla je Gašparikova.

Izvor: https://www.vijesti.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.