Категорије
СНП

Predsjednica Skupštine razgovarala sa ambasadorom Republike Mađarske

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović razgovarala je danas sa ambasadorom Republike Mađarske  u Crnoj Gori Nj.E. Jožefom Neđešijem.

Predsjednica Đurović je saopštila da Crna Gora ostaje vrlo jasno na svom spoljnopolitičkom, ali i unutarpolitičkom integracionom kursu. „Uprkos zastoju, u kontinuitetu je visok nivo povjerenja građana u EU perspektivu Crne Gore tako da ovu šansu, svi zajedno, moramo iskoristiti upravo zbog njih“, kazala je predsjednica Đurović, naglasivši da vjeruje u ubrzanje procesa pristupanja EU na bazi ostvarenih rezultata. U tom smislu, Republika Mađarska je pružila Crnoj Gori izuzetnu ekspertsku i tehničku pomoć, posebno kada je riječ o poglavljima 23 i 24.

Predsjednica je iskazala zadovoljstvo što Crna Gora i Mađarska dijele dijalog na visokom političkom nivou i istakla da je zahvalna na snažnoj podršci Mađarske našoj državi. U tom smislu, naglasila je da je pitanje parlamentarne diplomatije posebno važno za dalje produbljivanje bilateralnih odnosa.

Predsjednica Đurović je izrazila nadu da postoji zrelost i odlučnost političkih subjekata da proces evropskih integracija stave iznad partijskih interesa. Istakla je da očekuje da će se otvoriti mogućnost saradnje između parlamentarnih partija sa ciljem podizanja nivoa političkog dijaloga u Crnoj Gori, što je neophodno kako za relaksiranje unutrašnjih prilika, tako i za odblokiranje našeg evropskog puta. Ona je rekla da je potrebno svakodnevno suštinski raditi na tom planu, te da se samo tako može doći do željenih rezultata.

Ambasador Neđeši je naglasio da Skupština Crne Gore ima ključnu ulogu u uspostavljanju političkog dijaloga i uopšte čitavog procesa evroatlantskih integracija. Dodao je da Mađarska snažno podržava Crnu Goru, te da će pomoć pregovaračkom procesu biti nastavljena i u narednom periodu.

Ambasador je istakao da je Mađarska prijatelj Crne Gore i najavio formiranje grupe prijateljstva između Parlamenta Republike Mađarske i Skupštine Crne Gore tokom jeseni. Zajednički je konstatovano da će to biti od velike važnosti za još intenzivniju saradnju i poslanika i stručnih službi dva parlamenta.

Izvor: https://www.skupstina.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.