Категорије
СНП

Predsjednica Skupštine sa rezidentnim koordinatorom UN-a u Crnoj Gori

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sastala se sa rezidentnim koordinatorom UN-a u Crnoj Gori Piterom Lundbergom.

Zahvalivši na snažnoj podršci koju UN pružaju reformskoj agendi naše zemlje, predsjednica Đurović je naglasila da Crna Gora izuzetno cijeni dobru saradnju i podršku sistema UN kroz aktivno djelovanje u brojnim oblastima, te izrazila spremnost da i u narednom periodu partnerstvo bude unapređivano kroz konkretizaciju definisanih inicijativa, kao i pokretanjem novih zajedničkih projekata.

Predsjednica je, ukazujući na kontinuitet političkog dijaloga koji naša zemlja ima sa najvišim zvaničnicima iz sistema UN, potvrdila snažnu posvećenost Crne Gore temeljnim vrijednostima UN i poštovanju Povelje i međunarodnih obaveza, kao i ostvarenju ciljeva definisanih u Agendi 2030. Kako je precizirala, Crna Gora ostaje posvećena očuvanju mira, bezbjednosti, razvoju i zaštiti ljudskih prava.

Osvrnuvši se na pitanja socijalne inkluzije, kao ona koja su u središtu interesovanja UN politika, Đurović je naglasila da je upravo ova problematika, kroz prethodni lični angažman u Ženskom klubu i Odboru za rodnu ravnopravnost, jedan od prioriteta njenog daljeg djelovanja. Ona je poručila i da je kroz ranije analize pomenutih skupštinskih tijela jasno prepoznato da bi dobre prakse UN sistema mogle značajno doprinijeti definisanju nekih budućih kvalitetnih rješenja u ovoj sferi. U tom kontestu, podsjetila je na važnost podizanja kvota, koje bi obezbijedile učešće žena u parlamentarnom životu, u procentu od 40 odsto.

Predsjednica je upozorila i da, u vezi sa prethodnim, značajno zabrinjava porast govora mržnje, najprije na društvenim mrežama, i u javnom diskursu uopšte, što je prepoznato kao problem koji, adekvatnom zakonskom regulativom, mora biti rješavan, i to na način koji bi istovremeno garantovao medijske slobode i pravo na autorski izraz.

Govoreći o značaju i ulozi parlamenta kao bitnog segmenta svekolikog političkog života, ali i izazovima koji stoje pred novom skupštinskom većinom, Đurović je podsjetila na važnost podsticanja i pokretanja političkog dijaloga, neophodnost donošenja zakona o Skupštini i Vladi, stavljanja u fokus izbornog zakonodavstva uz učešće svih političkih činilaca, te obezbjeđivanja neophodne većine za ključna imenovanja u pravosuđu. Izrazila je očekivanje da će, u prevazilaženju svih ovih izazova “biti dovoljno političke zrelosti, kako bi se došlo do glavnog cilja, a to je evropska perspektiva Crne Gore”.

Rezidentni koordinator UN-a u Crnoj Gori Piter Lundberg čestitao je predsjednici Đurović povodom izbora na funkciju predsjednice Skupštine Crne Gore i naglasio da ga uvijek iznova ohrabruje imenovanje žena na čelnim pozicijama u zemlji.

On je istakao važnost kontinuirane i veoma konstruktivne saradnje Crne Gore sa Ujedinjenim nacijama, ističući očekivanje da će ta saradnja biti dodatno učvršćena kroz predstojeći petogodišnji Strateški okvir saradnje za period 2023-2027.

„Kroz saradnju u strateškim oblastima petogodišnjeg okvira, sistem UN će nastaviti pružanje podrške Crnoj Gori u ostvarivnju Agende održivog razvoja do 2030. i u ispunjavanju nacionalnih prioriteta, prvenstveno pristupanju EU.“ – kazao je Lunberg, naglašavajući da ostvarenju zacrtanih ciljeva mora prethoditi napredak u oblastima zaštite životne sredine kroz ekološku transformaciju, socijalne inkluzije i socijalne zaštite, ali i jačanje vladavine prava, nezavisnih institucija i garantovanje socijalne jednakosti za sve.

Uz konstataciju da je govor mržnje problem prisutan na globalnom nivou, Lundberg je ukazao da je “neophodno boriti se protiv mržnje u svim segmentima života”.

Rezidentni koordinator je ponovio čvrstu oprediljenost UN ka nastavku i daljem jačanju saradnje sa parlamentom i Vladom Crne Gore, izražavajući spremnost da ponude ekspertizu i iskustvo u okviru mandata Organizacije.

Izvor: https://www.skupstina.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.