Категорије
СНП

ŠĆEKIĆ: Naredio sam da se ispitaju lažne diplome u zdravstvu

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić za “Dan” je kazao da je uputio nalog svim zdravstvenim ustanovama da im dostave informacije o dosijeima medicinskih radnika koji su se prekvalifikovali, sa podacima gdje su i kada završili srednju medicinsku školu ili fakultet, kako bi se utvrdilo ko ima lažne diplome. Šćekić ističe da su “na skeneru” prvo medicinski radnici koji su stekli diplome van Crne Gore, a onda će biti provjerene i isprave iz naše države do kojih su došli prekvalifikacijom.

Alternativa Crna Gora podnijela je prošlog mjeseca krivične prijave protiv 54 medicinska radnika u više ustanova u Pljevljima koji, prema njihovim podacima, imaju lažne diplome stečene u “školama” u Tutinu i drugim gradovima regiona.

” Dao sam nalog prije nekoliko dana da sve zdravstvene ustanove dostave podatke o srednjem i višem medicinskom kadru koji se prekvalifikovao i koji je stekao diplome u državama regiona. Nakon toga ćemo ispitati i diplome koje su medicinski radnici stekli prekvalifikovanjem u Crnoj Gori, jer ne može neko za pola godine da stekne znanje da radi u ambulanti i pomaže pacijentima. Kada dobijemo potrebne informacije, obratićemo se Ministarstvu prosvjete kako bi i oni provjerili odakle su stigle i koje diplome su validne. Ovo je veliki problem za funkcionisanje našeg sistema, ako neko ko je završio tehničku školu, za pola godine dođe do diplome za medicinskog radnika. Zdravstvene ustanove su dužne da u dosijeima zasposlenih utvrde ko je, gdje i kako završio fakultet i srednju medicinsku školu, i tome ćemo se vrlo brzo na poseban način posvetiti. Mogu potpuno otvoreno da kažem da ne može da radi u zdravstvu neko ko završi srednju medicinsku školu za pola godine u Tutinu. To je nepropisno i nemoralno i nećemo takvu praksu dozvoliti u zdravstvenom sistemu “, kaže Šćekić.

Direktor Opšte bolnice iz Berana Milorad Magdelenić za “Dan” je saopštio da će ispoštovati nalog ministarstva i ispitati diplome zaposlenog medicinskog kadra.

“Provjerićemo da li ima sumnjivih diploma u našoj ustanovi, ali smatram da imamo stručan kadar. Vjerujem da kod nas nema takvih diploma, ali ćemo ispoštovati sve zakonske procedure ” istakao je Magdelinić.

Pavićević: Obavićemo kontrolu, ništa nije isključeno

Direktor bolnice na Cetinju Vladimir Pavićević za “Dan” navodi da do sada nije bilo indicija i sumnji da među zaposlenima imaju one sa lažnim diplomama.

“Apsolutno ćemo postupiti po zakonu i obaviti kontrolu koja se od nas traži. Ništa nije isključeno i očekujemo da se potvrdi da je naš medicinski kadar stekao znanje po zakonu. Naša ustanova funkcioniše bez problema, tako da sam sa tim zadovoljan ” kaže Pavićević.

Alternativa Crna Gora je u prijavi Specijalnom državnom tužilaštvu navela da se sumnja da su prijavljeni medicinski radnici iz Pljevalja pribavili lažne diplome srednje škole u Tutinu u Srbiji, smjer medicinski tehničar, kao i drugih privatnih medicinskih škola iz Srbije i okruženja.

” Potom su takvu, sumnjamo lažnu ispravu, upotrijebili kao da je prava za zasnivanje radnog odnosa u medicinskim ustanovama, Domu starih i dječijem vrtiću. Sumnjamo da je navedeno krivično djelo učinjeno sa predumišljajem, iako su bili svjesni da je to djelo zabranjeno i da takva diploma nije proizvod stečenog znanja, već sumnjamo da su je pribavili uz određeni novčani iznos “, stoji u prijavi.

Najviše prijavljenih je, 36 lica, iz Opšte bolnice i Doma zdravlja u Pljevljima, 11 iz Doma starih i šest iz vrtića “Eko bajka”. U prijavi se navodi da postoji sumnja da se ovo krivično djelo sprovodi u produženom trajanju zbog činjenice da je većina prijavljenih na osnovu takvih isprava zasnovala radni odnos i da rade više godina. Iz Alternative tvrde i da nekoliko predsjednika opština takođe ima sumnjive diplome stečene mimo propisa.

Nedavno je Opšta bolnica u Nikšiću, gdje je pacijentu priključena krv namijenjena drugoj osobi, donijela odluku da se jedna medicinska sestra suspenduje i da se protiv nje pokrene postupak utvrđivanja odgovornosti. Druga, koja je bila angažovana po ugovoru o volonterskom radu, prošla je sa opomenom, uz preporuku da joj se volonterski ugovor ne produžava. Nedugo nakon toga u Domu zdravlja Nikšić suspendovana je medicinska sestra koja je pogrešnim špricem ubrizgala pacijentu insulin, koji je nakon toga pao u komu. Kontrole u oba slučaja naredilo je Ministarstvo zdravlja.

Izvor: https://volimpodgoricu.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.