Категорије
СНП

Predsjednica Skupštine sa ambasadorkom Turske

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sastala se danas saNj.E. Songul Ozan, ambasadorkom Republike Turske u Crnoj Gori.

U sadržajnom razgovoru, predsjednica Đurović je podsjetila na odlične bilateralne odnose i naglasila da međuparlamentarna saradnja predstavlja dodatan podsticaj u snaženju budućih relacija. Predsjednica se osvrnula na važnu kooperativnost u okviru širih bezbjednosnih mehanizama i tom prilikom zahvalila na podršci Turske u strateškim opredjeljenima, kao i u regionalnim inicijativama.

Predsjednica Đurović je kazala da jaka međuparlamentarna diplomatija, kako na najvišem, tako i na nivou radnih tijela i grupa prijateljstava, predstavlja temelj za širenje dalje saradnje u oblasti kulture, privrede i ekonomije. Sagovornice su se saglasile da ekonomska saradnja u oblastima od zajedničkog interesa treba biti dodatno osnažena, ocijenivši da razvijena diplomatska mreža predstavlja dobar osnov za dalje unapređenje i razvijanje poslovnih i kulturnih veza. Na toj liniji, predsjednica Đurović je ukazala na značaj saradnje u domenu turizma, ističući da reputacija Turske kao prepoznate turističke destinacije može doprinijeti razmjeni iskustava sa turističkim poslenicima iz naše zemlje.

Predsjednica je posebno zahvalila na podršci koju turska Vlada u kontinuitetu pruža Crnoj Gori u oblasti obrazovanja, kroz stipendiranje studenata iz Crne Gore za školovanje na turskim univerzitetima, dok je ambasadorka Ozan istakla da postoji mogućnost povećanja broja stipendija koje će Vlada Republike Turske odobriti našim studentima u narednom periodu.

Ambasadorka Ozan je kazala da Crnu Goru i Tursku vezuje bogata zajednička tradicija i konstatovala zadovoljstvo činjenicom da je saradnja sa Skupštinom Crne Gore kao domom svih građana na zavidnom nivou. Ona je pozvala predsjednicu Đurović da dâ doprinos turskim investitorima zainteresovanim za ulaganja u našu zemlju i naglasila da sveukupna saradnja može doprinijeti kontinuiranoj razmjeni iskustava.

Današnji sastanak bio je prilika da ambasadorka Ozan čestita predsjednici na imenovanju, zaključivši da je izborom pripadnice manje zastupljenog pola na čelo najvišeg zakonodavnog doma Crne Gore, poslata snažna poruka brojnim pokretima žena u svijetu.

Izvor: https://www.skupstina.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.